ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Йонко Мермерски: Ако либералите - Байдън спечелят изборите, ще е зле и за Европа

18 октомври 2020 | 19:39

Снимка: "Беновска пита"

София. Ако либералите - Байдън спечелят изборите, ще е зле и за Европа. Това каза проф. Йонко Мермерски, преводач на Доналд Тръмп, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Той заяви позиции по следните теми:
Чорапи на Тръмп; Молекулата на Ремдесивир и фалшивите политически новини
Беновска посрещна в студиото проф. Йонко Мермерски, с когото се ръкуваха на мината и го помоли да си покаже чорапите. “Аз други чорапи нямам, освен тези” каза Мермерски. “Тръмп. Защо ходите с рекламни чорапи?” попита Беновска, а Мермерски отговори, че не продава нищо, но ще подари на водещата зимната версия на чорапите, защото другите ги има вече. “Доста кофти пример са тия дебати между Джо Байдън и Доналд Тръмп за това кой иска да оглави властелина на света - Щатите” коментира Беновска. Мермерски каза, че това е много дълга тема и преди да започнат с въпросите, той е подготвил да покаже молекулата на Ремдесивир, която унищожава вируса. “В тази молекула има една функционална група, която е много важна. Една метафора и паралел искам да направя - вървя и си мисля за Беновска и нейните питания. Мисля си за Беновска и нейните питания и вървя и се чудя - абе, на коя молекула ми прилича тя и защо и чакай сега... ето го Ремдесивира, за който говорим. Сглобил съм го внимателно, за да бъде пространствен модел, защото той има ляво и дясно, като лява и дясна ръка - лявата ръка не влиза в ръкавицата, дясната влиза в дясната ръкавица, така че много внимателно съм го направил, но начинът, по който работи молекулата, е - с тази си голяма част тя се залепва за вируса, а с ей, тази, малката част, която си ти - цианидът, отрова, много силна, но тя унищожава вируса, а ти … асоциацията ми, нали ти казвам, че си вървя и си мисля за тебе, и си мисля за тебе, и си вървят - ти си цианидът, който убива фалшивите новини и политическите лъжи. Мислител съм! Това си ти!” обясни Мермерски. Професорът каза, че си е мислил да даде на водещата триметил бутилетанолат, което е естер, който мирише на ябълка, но това ще е за следващото гостуване.
Изборите в Америка и медийната средата; Медийната цензура; Тръмп - Байдън
“Това е хубаво, но като говорим за коронавируса, цианида и молекулите - пак се връщам чрез тази асоциация към това доколко е хигиенична средата в Америка в момента преди изборите и то медийната среда?” попита Беновска. “Получи ти се страхотно, защото аз лично наистина вече съм притеснен от тази пристрастност на медиите, защото пристрастност е едно нещо - тогава когато те активно потискат говорителя на Белия дом... всеки, който изразява различно мнение от либерално и тези обществените, аз ги наричам информационни табла, които нямат право да редактират, нямат право цензура да упражняват по закон, те ти спират акаунти, определят ти кое е фалшива новина, кое не е фалшива новина. Включително спират информации, които идват от комисиите по сигурност в Сената, което... ако там са фалшиви новини... говорим за на Джо Байдън сина, който милиони долари е извлякъл и това се потиска. Това, ако беше на Доналд Тръмп един от синовете, нямаше да чуем нищо друго, щяхме са COVID да забравим, че съществува” коментира Мермерски. Беновска го попита дали е пристрастен, защото е свързан по някакъв начин с управлението на Тръмп. “Не е лъжа, че аз предпочитам Тръмп да спечели и ще обясни защо - очевидно само такива чорапи нося в последно време, но не е това причината поради която се притеснявам за това кой ще спечели. Това, което ме притеснява, е тази цензура и това нетърпение да има плурализъм в мненията. Абсолютно не се търпи нищо друго освен и то крайно леви, буквално бих ги нарекъл - екстремни мнения. Всичко друго се потушава и не му се дава никаква гласност. Това е обезпокояващо и дразнещо най-вече. Дори да бях напълно неутрален - това да не мога да чуя мненията на другите и това да обявяват, че Town hall след тези срещи, които направиха в едно и също телевизионно мнение - Джо Байдън и Доналд Тръмп... и дори се говореше, че е нечестно Доналд Тръмп да има по същото време“ коментира Мермерски, а Беновска попита защо. Мермерски подчерта, че няма такава логика и разказа, че са започнали да бойкотират MBC затова, че са искали да разпитват Доналд Тръмп. “Да не говорим, че тази Гутри, която я сложиха, водещата Савана Гутри - тя също е много ляво ориентирана. Тя зададе 43 от 53 въпроса. 84 % от въпросите ги зададе тя , а това трябваше да са въпроси на публиката. Не може да не ме дразни това, че на Джо Байдън въпросите, които му се задаваха... на Доналд Тръмп беше дебат с водещия, а докато на Джо Байдън му задаваха въпроси... такъв, който е бил в кампанията и е пишел речи за Обама, тоест и за него... жените, на такива, които са работели за него... просто толкова грозно” коментира проф. Мермерски.
“Въпреки всичко трябва да си намерим реално обяснение. Тука някакви икономически интереси ли, някакви политически сили ли надделяват, какво движи Байдън? Защо Тръмп не успява и той по същия начин да се намести в медийната среда?” попита Беновска. Според Мермерски Тръмп успява, но 80 % от медиите в САЩ са либерални и в момента е толкова нажежено и поляризирано, че няма начин да има обективност. “Не може да кажеш на единия, че може да има Town hall или въпроси и отговори с гражданите, а другият да няма право. Още едно нещо, тия неща ги знаеш много добре - обясниха, че Джо Байдън е събрал 14 милиона зрители, а Доналд Тръмп 13 - демек Джо Байдън е ударил Тръмп, това е заглавието, точно там, където Тръмп най-много го боли, само че не посочиха, че за Джо Байдън това е събрано в продължение на 2 часа и половина, а на Доналд Тръмп - за 1 час. Това е много добра реална индикация за това как ще гласуват хората, защото те не са притеснени, както при едно проучване, да си кажат мнението и мълчаливото мнозинство, което според мен подкрепя Тръмп и си мълчи, и не си издава мнението” обясни Мермерски.
Кой ще оглави Америка?; Какво е постигнал Тръмп?
“Дотук говорим само за манипулации, за рейтинги, а не говорим изобщо, че няма сблъсък на тези. Тука има само някакви лични нападки помежду им, между двама възрастни господа, да ме прощават, сигурно всички ще остареем. Аз наистина не виждам...неслучайно казах, че САЩ е властелинът на света. Не виждам кой е бъдещият кормчия на тоя властелин” каза Беновска. “Многоизмерен ти е въпросът, но проблемът е, че по този начин се избягва същността и програмата - с Доналд Тръмп имаш енергийна независимост, здрава икономика, здрава армия, America first, законност, а когато ти го превърнеш в едно такова надвикване, което те го правят и медиите успяват да постигнат, се губи... демократите нямат с какво да се представят освен - да съборим Тръмп. Те нямат друга кауза, а това не е кауза за законодателна перспектива, за развитие на обществото и т.н.. Това е процес. Доналд Тръмп има едно гениално нещо, което и аз се опитвам да прилагам, в моите малки мащаби - винаги в един аргумент, ако ти застанеш към вярната страна или праведната страна, колкото и лошо да го представиш и колкото и да е добър опонентът ти, опонентът ти губи и във времето той застана за законност, за ред, за добра икономика, за създаване възможности на малцинствата” каза Мермерски, а Беновска веднага го попита дали Тръмп е успял да ги постигне. “Постигна ги, но те не могат да се чуят. Ти сама казваш - няма същност в дебата. Едно нещо, което не се чува... ние с теб много обичаме да си говорим за звезди и за поевтиняващите седалки, да излетим в орбита... поевтиняха рязко, 45 милиона седалката, ама бяха 90 милиона. Като стигнат до 1 милион правим резервация и отиваме. Планира се жена да отиде на Луната, планира се да стигнат космонавти на Марс... това нещо не се чува. Работи се по този въпрос и има напредък, а ние си говорим за каменната ера, където ние с теб да не можем … тръгнеш по улиците и ако те нападнат - да не можем да се обадим на полицията и като те оберат, ограбят, набият и други неща - да се жалваме на някаква неполицейска организация, след време да се намерим с похитителите и престъпниците и да се сдобрим с тях” коментира Мермерски.
Либералите ли ще надделеят в САЩ?; Прогноза за изборите
“В цял свят е тенденция, това го има и в България - либералите ли ще надделеят в Щатите?” попита Беновска. “Надявам се не, защото те нямат програма. Не за друго. По принцип аз това съм го казвал много пъти. Ако програмата е да няма капиталистически взаимоотношения...” каза Мермерски, а Беновска веднага коментира, че не е само в отрицателен план. “Дай ми надежда! Америка дава тон за всички други. Европа моментално ще имитира това нещо. Все пак това дава тон” подчерта Мермерски. “Моята прогноза и искрено се надявам освен прогноза и надежда е, че Доналд Тръмп отново ще изненада всички и ще спечели изборите, защото той има ясна програма накъде върви - енергийна независимост, работни места за останалите. Говори се как имаме безработица почти 8% - това е перспективата на демократите, а всъщност заради пандемията тя беше стигнала до 16 %. В рамките на няколко месеца имаме икономическо възстановяване и се премина през ултра тежки проблеми. Същите важат и тука. Аз летя сам над океана със самолети за 300 души, което ми е удобно, ама не ми е приятно... тъжно е” сподели Мермерски.
“Каква ти е прогнозата - кой ще спечели?” попита Беновска. “Тръмп печели според мен. Мисля, че с много ще спечели, ако не се манипулират нещата. В много от щатите съдът отрежда тези бюлетини колко време могат да се броят и те искаха да се броят две седмици бюлетините след датата на изборите. То ще стане революция там, в кавички, може и буквално, не знам...” коментира професорът.
Уред за следене качеството на въздуха
“Какво е това бялото, което носиш?” попита Беновска, а професорът обясни, че с този уред се следи качеството на въздуха и в студиото има малко летливи органични вещества, праховите частици са почти на 0, въглеродният диоксид е 0,7 %, кислород има и въздухът е добре. “Никакви Ковиди, това не е за нас” заключи проф. Мермерски и сподели, че следващият път ще донесе молекулата на естера, който мирише на ябълки.
Така завърши разговорът между Илиана Беновска и проф. Йонко Мермерски в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 18-ти октомври 2020 година.