Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус")

18 октомври 2020 | 18:31

Снимка: Pixabay.com

Лондон. През март Борис Джонсън заяви, че ще се промени ситуацията след 12 седмици и ще „изхвърли опаковката на коронавируса“ и до май министрите се хвалеха, че ще имат ваксина до септември. Миналата седмица министър-председателят прозвуча далеч по-малко уверено, казвайки на депутатите, че все още няма ваксина за Тежки остър респираторен синдром (ТОРС), 18 години след появата му. Ваксината обаче може да не е далеч, пише британският вестник The Guardian

Проучвания

Световната здравна организация проследява 196 проучвания на ваксини. От тях 42 са подложени на клинични изпитвания върху хора, а осем са трета фаза: мащабни изпитвания за тестване на тяхната ефективност. AstraZeneca и Университетът в Оксфорд разработиха ваксина на базата на вирус, взет от шимпанзета, но изпитанието спря за една седмица, след като един доброволец се разболя – то продължава във Великобритания, но не и в САЩ. Друга компания Novavax стартира по-голямо проучване от трета фаза след проучване на 10 000 доброволци във Великобритания.

Китай и Русия вече са одобрили някои ваксини за ограничена употреба. Институтът по биологични продукти в Ухан има ваксина, която се използва за здравни работници в Обединените арабски емирства и казва, че китайското правителство е одобрило използването й при повече от 100 000 души. CanSino Biologics тества своята ваксина върху китайски войници. Владимир Путин използва пандемията за пропаганда: той твърди, че ваксината на руския изследователски институт „Гамалей“ е била одобрена през август, но британското външно министерство смята, че това е кампания за дезинформация срещу британската ваксина.

Председателят на Работната група по ваксините Кейт Бингам казва, че има „малък шанс“ ваксината да е готова до Коледа. Но тя очаква ваксината да бъде налична до „началото на следващата година“. Регулаторният орган по лекарствата и здравните продукти първо трябва да одобри всяка ваксина, а след това тя трябва да бъде произведена и разпространена. Фармацевтичните компании вече са направили милиони дози на някои от ваксините в процес на изпитание, но разпространението може да е по-сложно. Много ваксини трябва да се съхраняват охладени преди употреба, които изисква сериозна логистика.

Ще бъде ли ваксиниран всеки?

Зависи от възрастта, хроничните заболвания или професионалния риск? Ако човек попада в една от тези групи вероятно ще е начело на опашката. Но по-младите и по-здрави хора, които не са основни работници, вероятно ще трябва да чакат много по-дълго.

Някои експерти заявиха, че би било неморално за по-богати страни като Великобритания и САЩ да пазят ваксини, докато другаде недостигат.

Не можем да сме сигурни, че ваксините ще означават край на карантината. Учените съветват политиците да блокират, за да предотвратят разпространението на вируса толкова бързо, че болниците остават без легла за лечение на болни - независимо дали имат Covid-19 или друго животозастрашаващо заболяване. Първите ваксини могат да бъдат само частично ефективни и може да не защитят всички. Грипните ваксини са ефективни само 50 процента. Може да се нуждаем от маски и социално дистанциране поне до юли 2021 г.
***

Лондон. Осъден убиец, който осуети терористична атака на Лондонския мост получи намаляване след намеса на кралицата, пише британският вестник The Times.

42-годишният Стивън Галант ще бъде предложен за условно освобождаване десет месеца по-рано като признание за използване зъб от нарвал (китоподобен бозайник) като импровизирано оръжие, за да спре Усман Хан, когато започна да намушква хората на Лондонския мост.

Галант е осъден на 17 години затвор през 2005 г. за убийството на бившия пожарникар Бари Джаксън в Хъл.

Този ход беше подкрепен от сина на Джаксън, 21-годишния Джак, който каза пред The Sunday Mirror: „Имам смесени емоции - но това, което се случи на Лондонския мост, показва действителността, че хората могат да се променят.“

Министерството на правосъдието потвърди, че решението е взето в резултат на „изключително смелите действия“ на Галант.