Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

18 октомври 2020 | 18:29

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва/Техеран. На 18 октомври се навършват точно пет години от влизането в сила на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма и Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, приета в подкрепа на нея. Именно този документ установи режима на международните ограничения при продажбата на Техеран на някои видове оръжия, пише вестник ”Российская газета”.

Както припомня ТАСС, „пряко или непряко снабдяване, продажба или прехвърляне в Иран или за използване в Иран на танкове, бронирани бойни машини, артилерийски системи с голям калибър, бойни самолети, бойни хеликоптери, бойни кораби, ракети или ракетни системи“ бяха възможни само с разрешение от Съвета за сигурност на ООН във всеки конкретен случай. Де факто, Иран беше под пълно оръжейно ембарго.

Сега Иран отново ще може да купува оръжия от чужбина, включително от Русия. "След вдигането на ембаргото ще можем да задоволим нуждите си чрез посредничеството на страни, с които сме установили стратегически отношения, включително Русия и Китай," заяви през септември иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. "Ще проведем консултации с Русия относно това, което ни е необходимо, за да укрепим отбранителната си способност. Руското правителство и руският народ бяха и остават с нас в трудни моменти. В това отношение Русия е приоритетен партньор за нас," каза иранският посланик в Русия Казем Джалали.

Изданието припомня, че САЩ бяха категорично против вдигането на санкциите и ембаргото срещу Иран през последните няколко месеца. Въпреки всички усилия Вашингтон така и не успя да привлече подкрепата на ООН по този въпрос и инициативите на американската страна бяха отхвърлени по време на гласуване в Съвета за сигурност на ООН. След унизително поражение на водещата международна платформа, Съединените щати наложиха едностранни санкции върху продажбите на оръжие на Иран.

В Русия не се страхуваме от американските санкции, тъй като сме свикнали с тях, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков. По думите му Москва развива многостранно сътрудничество с Иран и "в областта на военно-техническата сфера сътрудничеството ще продължи в зависимост от нуждите на страните и взаимната готовност за такова сътрудничество по спокоен начин".
***

Москва. Темата за привличането на чуждестранни наемници за участие във въоръжения конфликт в Нагорни Карабах е украсена с нови подробности в световните медии, но все още не получава солидна аргументационна база. Доказателствената основа, използвана в повечето случаи от пресата на Запад, е или кореспонденция чрез съобщения с предполагаеми войници, публикации в социалните медии или информация, разпространявана от базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека (SOHR). Тази ситуация повдига въпроса за предубедено отразяване на този факт, пише руският вестник “Независимая газета“.

Напоследък мнозина съобщават за привличането на наемници от Сирия в Азербайджан: Guardian, Times, Reuters, Wall Street Journal и BBC. Последните са практически сходни по начина на представяне на информацията. В доклада на американско бизнес издание от Карабах се появяват два неназовани източника, които разказват за едно и също нещо - за броя на наемниците, за техните настроения и чувства. Характерно е, че ВВС обясни, че "сирийските наемници" са давали коментари на журналисти чрез социални платформи, докато Wall Street Journal не влиза в подробности точно как е получена ексклузивната информация.

Социалните мрежи, разбира се, остават начин за разпространение на съобщения за участието на сирийските наемници в конфликта от страна на Азербайджан. Това се посочва в проучване на Каспийски и черноморски аналитичен фонд (CCBS), аналитичен център, базиран в България. Той обръща внимание на факта, че една от първите публикации на 21 септември по този въпрос се основава на съобщението на определен сириец от арменски произход Кеворк Алмасян. Същия ден имаше публикация в „Туитър“ от мюнхенската журналистка Линдзи Снел, която, позовавайки се на изявлението на Алмасян, написа, че „подкрепяната от Турция Сирийска национална армия заминава за Карабах“. Като доказателство тя прикачи снимка на неизвестни военни в самолета, изразявайки увереността си, че те са бойци от дивизията Хамза, за които се твърди, че летят за Баку.

Парадоксално е, че именно нейният туит стана основен източник за много публикации в сериозни медии, установи CCBS, въпреки че при изучаването на акаунта на Снел става ясно, че тя не е безпристрастна.

Интересно е, че много от снимките на сирийски „наемници“, за които се твърди, че са убити в Карабах, се оказаха снимки на онези сирийци, които са починали отдавна и при различни обстоятелства. Например Абдурахман Темели, чичото на загиналия войник Сердар Темели, написа в социалните мрежи, че неговият племенник, чиято снимка е разпространена от служителите на арменското министерство на отбраната, е загинал по време на турската операция „Тигров нокът“ в Ирак. Тъжно е, че почти никой от журналистите не обърна внимание на посланието му.

Често материалите на SOHR, центъра, с чиято информационна дейност активно се бори руската страна, стават основа за такива съобщения. Например официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че изявленията на SOHR, „отнасящи се до анонимни„ очевидци “или„ доброволци “, са традиционно необосновани и служат като информационно покритие за действията на открито радикални групировки. През април 2017 г. представителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че видео доказателствата на SOHR са инсценирани и всякакви съобщения от Сирийската обсерватория за правата на човека и някои други организации са ненадеждни. Руските медии многократно се опитваха да разкрият дейността на центъра, който никога не е доказал съществуването на мрежа от източници в Сирия.

Интересното е, че въз основа на докладите на SOHR някои арабски медии съобщават, че „задачата на сирийските наемници е изключително да защитават петролните полета в Азербайджан“. Всеобщо е известно, че те се намират на шелфа на Каспийско море - на стотици километри от Карабах - и се управляват от консорциум от водещи международни компании. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев сложи край на подобни информации, изказвайки се на 29 септември в ефира на предаването „60 минути“ на телевизионния канал „Россия-1“. Той подчерта, че Азербайджан разполага с обучена армия и голям мобилизационен резерв и няма нужда да привлича чужденци.

Помощникът на първия вицепрезидент на Азербайджан Елчин Амирбеков в разговор с телевизионния канал Al-Arabiya определи слуховете за използването на сирийци от азербайджанските въоръжени сили като фалшиви. Баку отправя насрещни претенции към Ереван и има основания за тези обвинения. Амирбеков подчерта, че Армения е тази, която от 90-те години насам привлича хиляди бойци от Кюрдската работническа партия, както и граждани на Европа, САЩ и Близкия изток с арменски корени. И това като цяло попада в графата „наемник“ в много страни от цивилизования свят. За тези явления писаха и руските медии.

Арменският премиер Никол Пашинян обаче открито признава факта на пристигането на „доброволци“ в Карабах. Въпросът е само дали участието на кюрдските леви радикали във войната ще бъде признато.
***

Москва. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да накаже Армения „на бойното поле“ за ракетната атака срещу град Гянджа. Ударът унищожи жилищен район, има жертви и ранени. Отбранителната армия на Нагорни Карабах твърди: целите бяха военните съоръжения на Азербайджан. Експертната общност не изключва, че ударът е трябвало да провокира Алиев да атакува Армения и да принуди Русия да се включи в конфликта в рамките на съюзническите задължения към Ереван по Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), пише руският вестник “Взгляд“.

В събота президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече арменската ракетна атака срещу азербайджанския град Гянджа военно престъпление и обеща ответни мерки. „Това е военно престъпление, престъпление срещу човечеството. Ако световната общност не иска да ги накаже, ние ще накажем виновните. Ще накажем на бойното поле, ще дадем отговор ... Ние не обстрелваме цивилното население ”, обеща Алиев и добави, че„ арменското ръководство трябва да носи отговорност за обстрела на цивилното население ”.

Според ТАСС ударът по града е нанесен около 1:00 часа през нощта в събота . Поне две ракети са ударили Гянджа. Едната - по-мощна, предполагаемо балистична ракета Елбрус (класификация на НАТО – „Скъд“) - експлодира зад едно от училищата в града, където има предимно едноетажни частни къщи.

Общо са унищожени около 20 къщи. Спасителите започнаха да разчистват развалините почти веднага след експлозията. Те бяха заобиколени от тълпа съседи и роднини на жителите на къщите, които търсеха оцелели до сутринта. Жените плачеха, очевидци разказаха, че деца са останали под развалините. „Семейството на брат ми имаше къща тук“, каза един от мъжете, дошли до руините. „Брат ми вече е намерен, но внукът му все още не е намерен.“

Според Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан до обяд в събота броят на загиналите се е увеличил до 13 души, ранени са 52 души. Според прокуратурата сред загиналите са шестима мъже, четири жени и три деца. 48 души са ранени, включително 23 мъже, 20 жени и пет деца.

Помощникът на Алиев Хикмет Хаджиев публикува в „Туитър“изображения на останките от ракети. В хода на онлайн брифинг Хаджиев потвърди, че в отговор Азербайджан няма да нанася удари по граждански цели, а "ще се стреми само към законни военни цели".

Според ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Камаладин Хейдаров в района на обстрел няма военни съоръжения. „Втората ракета падна върху къща, в която имаше две малки деца и майка им. Въпреки че децата бяха спасени, жената почина в линейката ”, каза Хейдаров.

Според Sputnik Азербайджан помощникът на първия вицепрезидент на Азербайджан Елчин Амирбеков е обвинил Армения в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, сключени преди седмица в Москва. „Надяваме се на остра реакция от международната общност и особено от съпредседателите на Минската група на ОССЕ по отношение на тези ракетни атаки, които са престъпление срещу човечеството“, каза Амирбеков.

Гянджа е вторият по големина град в Азербайджан. Намира се на значително разстояние от военната зона в Карабах. Последният път, когато попадна под ракетен обстрел, беше на 11 октомври, когато ракета „Елбрус“ падна върху града и остави кратер на мястото на жилищна сграда. Тогава 10 души загинаха, 34 бяха ранени.

Посолството на Иран в Азербайджан осъди ракетния огън. Те припомниха, че според международното право нападенията срещу градове и цивилни граждани са военно престъпление и трябва да бъдат прекратени незабавно. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече ракетния огън военно престъпление и напомни, че Анкара винаги е на страната на Баку. „Армения продължава да извършва военни престъпления, убивайки цивилни, включително деца. Мълчанието относно тази жестокост означава съучастие в тези убийства. Тези, които нямат човечност, ще платят за тези престъпления “, написа ръководителят на турското външно министерство в „Туитър“ter.

В Ереван обвиненията бяха отречени, като заявиха, че не са стреляли на територията на Азербайджан. По-рано в събота Отбранителната армия на Нагорни Карабах представи своя списък с легитимни военни цели в Гянджа. Той включваше военновъздушна база, хеликоптерна ескадрила, бригада със специални цели на вътрешните войски, център за боен контрол, радиоинженерен батальон, база за горива и смазочни материали под централния контрол на Министерството на отбраната, мотострелкова бригада, както и завод за автомобили на Министерството на отбранителната индустрия, завод за ремонт на самолети, завод за ремонт на артилерийски оръжия.

Експертната общност реагира с тревога на последните събития, които могат да се превърнат в повратна точка в конфликта, да доведат до още по-ожесточени битки и непредсказуеми последици с участието на други държави. Доцентът в катедра „Политология и социология“ на Университета „Плеханов“, Александър Перенджиев, член на експертния съвет на руските офицери, отбелязва, че в случай на удари срещу мирни цели войната „престава да бъде само военно дело, а става терористична“. „В този случай става дума за сплашването на цивилното население на Азербайджан. Атаките срещу социални обекти нямат нищо общо с войната. Фактът, че Алиев заплашва с отмъщение, е нормалното поведение на лидера на която и да е държава, когато нейното население се унищожава ”, каза Перенджиев пред вестника.

Ситуацията се влошава от особеностите на Кавказкия регион, където „освен войната, има правило на отмъщение за убийствата на цивилни и деца“. „След ответните удари на Азербайджан войната може да надхвърли определени граници. Има заплахи и от двете страни да започне грубо унищожаване на врага, а не обичайната окупация на територии “, предупреди експертът.

Ако Баку реши да отвърне на удара на територията на Армения, тогава Русия, смята Перенджиев, „дори в този случай няма да се застъпи за Ереван, защото Армения провокира терористичната война“. "По-слаб актьор прибягва до терористични методи ... Изглежда, че висшите лидери на Армения са подложени на силен стрес в хода на военните действия и не могат да вземат адекватни решения," каза Перенджиев.

Докторът на военните науки Константин Сивков се съгласява, че ударът показва ниската годност на "арменския министър-председател Никол Пашинян да ръководи държавата, защото той допуска грешки, които в крайна сметка са в полза на Азербайджан и Турция, а също са допринесли за избухването на тази война". Нападението над град Гянджа не е оправдано нито от политическа, нито от военна гледна точка.

„Този удар усложнява действията на Русия и има за цел да провокира Азербайджан да отмъсти на територията на Армения.

На тази основа арменското ръководство може да започне да изисква влизането в сила на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и да пресече действията на Азербайджан в рамките на операция, например за укрепване на мира “, каза Сивков пред вестник „Взгляд“.

Реакцията на Азербайджан при обстрела на града зависи от много фактори. „Ако Алиев иска да постави Русия в трудни условия и да провокира нейното участие в конфликта на страната на Армения, което, естествено, ще доведе до сблъсък между Русия и Турция, тогава той може да отмъсти на територията на самата Армения. Ако Алиев не се съгласи с това, той ще се ограничи до удари по цели в Карабах, включително мирни градове, по Степанакерт “, прогнозира експертът.

Алексей Леонков, редактор на списание "Арсенал отечества", е съгласен, че ударите по жилищни райони нямат смисъл, но първо трябва да разберем къде всъщност е попаднала арменската ракета. Според него кадри от очевидци свидетелстват, че експлозията е станала в покрайнините на Гянджа, където се намират военните съоръжения на Азербайджан - летища, щабове на военни части. „Арменската страна вече публикува целите, които се намират в Гянджа. Не е ясно къде точно е попаднала ракетата, върху военна или цивилна цел. Информация за удара се дава от азербайджанска страна и вече са забелязани фалшификции: например, като кадри на унищожение бяха показани снимки от сирийския град Алепо от 2016 г. “, каза Леонков пред вестника.

Събеседникът е убеден, че в рамките на информационната война Баку едва ли ще приеме обективност, "тъй като има за цел да покаже максимално в негативна светлина арменската страна, която прави същото". „Въпреки факта, че страните се бият помежду си с различен успех, няма военно решение на този въпрос. Изявленията на азербайджанската страна се подкрепят от Турция с призиви като „Турци от всички страни се обединяват, за да преодолеят агресора и окупатора“. От друга страна, има призиви към цялата общност да „спаси арменците от геноцид“. Армения нарича всичко, което се случва сега в Нагорни Карабах, геноцид и потвърждение за това има от руски кореспонденти от мястото. Сега много от тях получават директни заплахи за физическо насилие от Азербайджан “, отбеляза експертът.

В резултат на военните действия Азербайджан успя да навлезе дълбоко в територията на около 30 километра от юг. „Но това е силно пресечен терен. И този успех в продължение на 20 дни беше получен от азербайджанската страна с много кръв. По-нататък има още по-сложен терен. С компетентни действия на Отбранителната армия на Нагорни Карабах тя ще се радва на предимство, ще започне тактиката на партизанската война, изграждането на укрепени райони в тесни проходи сред клисурите. Благодарение на това тя ще може да задържи превъзхождащите я сили на врага за дълго време. Използването на високопрецизни оперативно-тактически ракетни оръжия от типа LORA или системи за залпов огън може просто да блокира тези дефилета - и азербайджанската армия няма да може да продължи напред. Следователно е възможна само контактна битка, която азербайджанската армия внимателно избягва ”, прогнозира Леонков.

Сега азербайджанската армия започна да попълва военните запаси. Според експерта има интензивни полети към Баку от Турция и Израел, основните доставчици на оръжие за Баку. Азербайджан няма собствен военно-промишлен комплекс за производство на снаряди и ракети за оперативно-тактически комплекси. "Спонсорите могат да затоплят добре ръцете си в тази война. Продължителната кампания определено ще удари азербайджанската икономика много силно. Следователно войната се води за сметка на износа, което ще приключи рано или късно. Тя може да пробие бюджета на Азербайджан, който не е предназначен за толкова продължително водене на военни действия “, смята експертът.