ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Асен Блатечки: Борисов няма алтернатива - затова не съм на протестите

18 октомври 2020 | 18:28

Снимка: "Беновска пита"

София. Борисов няма алтернатива - затова не съм на протестите. Това каза Асен Блатечки, актьор, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Той заяви позиции по следните теми:
Коронавирусът, театърът и киното; За свалките, любовта и семейството и децата
По традиция Беновска посрещна госта си - Асен Блатечки - с ръкуване на мината в студиото. “Как се чувстваш? Силни ли са творците срещу коронавируса?” попита водещата. Блатечки смята, че някои са силни, други не, едни са използвали времето да сътворят нови неща, а други като него са изпаднали в депресия и лично той не е искал да твори нищо в това време. “Забих тотално. Не съм се вайкал. Сигурно си видяла, че не съм се оплаквал никъде. Аз не съм такъв човек, да се оплаквам. Това, с което основно се занимавам, за мен спря за половин година. Тотално спря и киното, и театърът. Аз не смятам, че театър може да се гледа на екран. То вече не е театър. То се превръща в нещо друго” сподели Блатечки.
Беновска отбеляза, че в анонса на предаването колегите са сложили негова снимка по потник, а актьорът допълни със смях, че и татуировката му е била развалена тогава. “Да си дойдем на думата - ти си т.нар. секс символ на българското кино. Как ти тежи това или ти е все едно?” попита Беновска. “Абсолютно не ми дреме за това нещо. Това е нелепо според мен, но явно е необходимо за някои хора. Аз смятам, че в началните години на човек на изкуството това помага до някаква степен и после започва да пречи при всички положения” каза Блатечки. “Но, всъщност, ти такъв сваляч ли си, такъв ли си неотразим? Гледам, че тука по коридорите като мина веднага всички девойки бяха възторжени” попита Беновска, а актьорът каза, че не може да сваля и не си спомня да е свалял, а и няма и тактики. “Аз мисля, че когато двама души се погледнат в очите и то веднага е ясно дали нещо има и дали нещо е възможно да се случи” смята актьорът. “Между другото има много мъже ловци, но не знам дали си забелязал, че част от жените не обичат мъжете ловци” коментира Беновска. Актьорът каза, че предполага, че е така и сигурно е много досадно. “А, теб ли те избират?” попита водещата. Блатечки сподели, че според него е взаимно.
“Добре, но ти веднъж взаимно се беше харесал с първата ти съпруга - Катерина. Кога свършва любовта?” попита Беновска. “Различно. Според мен любовта не свършва. Просто в един момент се оказва, че не е било любов” сподели Блатечки, а Беновска го попита как го е разбрал - конкретно в случая или изобщо, защото много хора продължават да са заедно по навик, заради уважение или заради децата. “Има ги всички тези неща и аз не знам кое е най-правилното. Естествено ще кажем, че щом няма любов, щом е останала само рутина - разделяйте се и започвайте отначало, само че това са много съдби и животи, преплетени и е много трудно. Когато правиш такава крачка нараняваш адски много хора. То, иначе, е доста егоистично да мислиш само за себе си.
“Ти много ли се колеба, когато с Диляна започна Вашата връзка? В смисъл да кажеш на Катерина” попита Беновска. “Разбира се. Не че съм се колебал нещо. Беше ми много трудно. Думата не е колебание. Според мен дълго време търсих начина да го направя, за да може да е най-безболезнено, за да стане ясно, че това няма да промени отношението ми към нея и към дъщеря ми и всички тези неща. Да е ясно, че просто съм такъв човек - винаги ще се грижа за тях, каквото и да се случи. Няма никаква значение дали сме заедно, дали не сме заедно” сподели Блатечки. Беновска попита актьора как са нещата между него и Диляна, а актьорът сподели, че след тази криза не знае точно как са. “Беше много шашаво цялото това нещо. Да си 6 месеца нон-стоп с някого си е доста натоварващо” каза Блатечки. “Е, ти пък. Това звучи доста обидно. Нали - в лошо и добро, във вечни времена” каза Беновска. “Това е перфектният вариант, само че не на всички им се случва толкова перфектно” смята актьорът.
За изневярата; Емоционалното възпитание; Асен Блатечки като родител
“А, как стои въпросът с изневярата изобщо в твоя живот? Ще го кажа по-просто - кога съобщаваш - преди да изневериш или след това” попита водещата. “Аз мисля, че ако се стигне до изневяра, значи нещо не е наред в цялата работа между двамата, независимо от коя страна и ако се стигне до тази крачка, пак пътищата са много. Има варианти изобщо да не кажеш, има варианти, в които да си казваш, защото искаш да се разделиш, или пък има варианти, в които казваш, че си го направил или на теб ти казват, и двамата решавате да го преодолеете заедно и да продължите натам. Пак си зависи от хората” коментира Блатечки.
“Как ще възпитаваш в тази емоционална сфера дъщеря ти? Тя вече е голяма. Студентка е. Значи, тя е баш сега в самостоятелната ориентация. Как ще възпитаваш и нея, и сина ти емоционално?” попита Беновска. “Мисля, че и двамата емоционално са възпитани много правилно. Те са много чувствителни, много, много истински, могат да обичат много силно и силно да мразят, както е казал поетът, но мисълта ми е, че и двамата са отгледани с много любов. Те през цялото време са усещали любов и продължават да усещат, така че мисля, че в това отношение ги отглеждаме правилно” сподели Блатечки. “Това е важно! Знаеш ли, хората като ти гледат екранните и театралните превъплъщение, мускулите и татуировките си викат - тоя дали е добър баща, но всъщност ти в момента говориш съвсем надхвърляйки представите за средното очакване за родител. От такива известни хора не се очаква да са много грижовни родители. Ти си ли грижовен родител?” попита Беновска. Блатечки каза, че е много обичащ родител и обожава и двете си деца, но смята, че не е най-добрият пример за родител, защото неговата работа води до неговото отсъствие в по-голяма част от времето. “Опитвам се по всякакъв начин да бъда с тях и да правим някакви неща заедно и те да усещат присъствието ми и любовта ми” сподели актьорът.
За известността
“Известността пречи ли ти?” попита Беновска, а Блатечки отговори, че не му пречи и смята, че всеки, който се е заел с тази професия и иска да постигне нещо в нея, трябва да е наясно, че това върви с някои допълнителни екстри и не всички са лоши. “Това внимание, което получаваме от хората, аз смятам, че трябва да им го връщаме по някакъв начин и затова никога не отказвам да се снимам с някого или да му дам автограф, или каквото и да било, защото в крайна сметка този човек идва да си купи билет, за да гледа представлението или филма, така че най-малкото, което мога да направя за него, е да му обърна малко внимание” подчерта Блатечки.
Ролите в киното; Ролята на Буров; Личността на актьора в ролите
“Коя е най-хубавата ти роля? Не ми казвай, че е онази, която предстои. Коя най-много те запълни?” попита Беновска. “В киното мога да ти кажа. Смятам, че “Съдилището” на Стефан Командарев. Мисля, че това ми е най-плътната роля. Също и в “Бензин” смятам, че направих много хубава роля. И в сериали мисля, че имам хубави роли, например, във “Фамилията”. Да и в “Стъклен дом” също” сподели актьорът. “А, ролята на Буров как ти се отрази?” попита Беновска. “Недостатъчно, защото този човек е...” започна актьорът, а Беновска каза “енигматичен”. “Точно тази дума се опитах да не я кажа, да намеря някаква друга, затова се замислих, но да. Най-малкото от всички неща, които четох за него, те са толкова различни, толкова си противоречат книгите за него. Това, което може да прочетеш, е че всъщност, че нямаш правилен ход. Просто нямаш правилен ход и трябва да се избере едно нещо, на което да се наблегне. Плюс това не смятам, че във филм от час и половина може да се разкаже за този човек. То нашият филм не е и за него, де” сподели Блатечки, а Беновска каза, че този образ, макар и не толкова добре експониран в историята ни, от време на време проблясва, от време на време го очернят, но е важен. Блатечки подчерта, че той е един от най-важните хора в нашата история.
“Това не те ли натоварва? Някои от нещата, които съм гледала, в част от тях виждам теб, без да те познавам. То си личи, когато не играеш себе си” каза Беновска. Блатечки сподели, че това не го натоварва. “Никой актьор не може да изиграе сто процента пълноценен човек, просто няма как. То не стига. Може да представиш някоя страна на образа, но в никакъв случай пълноценен, защото някои от хората ще се объркат. Ако изградиш такъв образ, те ще кажат - това не е вярно, той не може да е добър, пък и да е лош, толкова различен. А хората са такива, хората са сложни” смята актьорът.
Филм за Асен Блатечки
“Ако трябва да се направи филм за теб - какъв би бил? Секссимвол, лошото момче, състезателят, човекът, който се впуска?” попита Беновска. “Според мен, може би, момчето от махалата. Аз имам много странно семейство и особено. Хората бяха много различни. Всичките ми роднини са много различни. Половината бяха комунисти, половината бяха тотално против, почти дисиденти. Половината бяха членове на партията, там баби, дядовци. Единият ми прадядо е истински партизанин, който докрая на живота си не пожела да притежава нищо, даже другите от семейството му казваха, които бяха пък тарикати - дай да купим този апартамент, защото е евтин, а той - не, аз не съм се бил, не са ме стреляли, за да притежавам нещо, всичко, което имам е на държавата. На майка ми и баща ми са им били печати, са им рязали панталоните и са ги вкарвали в милицията. Такова шантаво семейство, така че, може би, тази част от живота ми ще бъде най-интересна, ако трябва да се направи филм” сподели актьорът. “Както казва Лев Николаевич Толстой - “Ана Каренина” - не знам дали помниш първите две изречения - “Всички щастливи семейства си приличат. Всяко нещастно семейство е нещастно посвоему” сподели Беновска.
Рисунка на Бойко Борисов; Борисов като политик; Оставка на правителството и какво?
“Като говорим за политика, тука съм решила да ти скроя нещо. Нали рисуваш хубаво? Ще ти предложа да нарисуваш Бойко Борисов. Изненадах ли те?” предложи Беновска, а Блатечки каза, че го е изненадала и не го е очаквал, но се съгласи да го нарисува. “Аз не мога шаржове да рисувам, обаче, да знаеш” сподели актьорът.
“Какво мислиш за Борисов, като говорихме за Буров?” попита Беновска, докато Блатечки рисуваше. “Мисля, че малко се изживява като Стамболов, а не като Буров. Имам такова усещане, че го имитира в някакви неща, само дето Стамболов за 7 години успява да направи цялата инфраструктура на България от нищо, а Бойко все пак строи някакви неща, нищо не мога да кажа, има построени някакви работи, но имам чувството, че цялото му внимание и енергия са съсредоточени в това да построи някакви пътища и мостове, да останат след него” смята Блатечки. “Да. Преди да влезем в студиото ти ми каза, че снимаш в Сърбия и колко готини са сърбите и т.н.” каза Беновска, а Блатечки сподели, че с излизането от България и влизането в Сърбия веднага си в Европа, а пътищата им са сто пъти по-добри от нашите, макар че не са в Европа. “Нали знаеш, че са с малко руски уклон?” попита Беновска. Блатечки каза, че знае за това. “Исках да кажа, че политиката на сближаване, която Борисов развива на Балканите, може би, е нещо по-различно и остана не толкова оценено в България” коментира водещата. “Да, може би, ще оценят след време, но тъпото е, че той се опитва да води такава политика, само че те го бламират постоянно нашите приятели и роднини от Македония, например. Въпреки че това, че имаме такива отношения с Турция е много хубаво според мен” каза Блатечки.
“Ако Борисов си подаде оставка - кого виждаш?” попита Беновска. “Лошото е, че не виждам. Ето, това е най-лошото. То това е и единствената причина аз да не съм при тези хора на площада, защото ако някой беше излязъл и независимо дали е познат, или непознат, естествено предпочитам да не непознат, някакво ново лице, не стара муцуна и да беше казал - дайте, гласувайте за мен, аз ще се опитам да направя това и това, предлагам това и това - аз щях да съм първият, който ще е там. Просто сега ми се струва малко - да, махайте се - какво ще стане - ми, каквото стане” коментира Блатечки.
Партията на Слави Трифонов; От какво има нужда България?; Незабравимите актьори
“Ти би ли правил партия, както Слави Трифонов?” попита Беновска, а Блатечки подчерта, че не би правил партия, защото според него лидерите се избират от хората и няма как някой да каже, че е лидер и хората да тръгнат след него. “Ти мислиш ли, че Слави Трифонов би бил пълноценен в политиката, би бил по-добър от Бойко Борисов?” попита Беновска. “Не мога да кажа такова нещо. Нямам представа. Аз не го познавам. Публичният му образ го виждам. Смятам, че той наистина ще се опита да направи някакви неща, поне така ми изглежда - човек, който го е грижа за България. Още не се е очернил толкова. Не са му ясни приятелствата и схемите, ако има такива, в които е влязъл” отговори актьорът.
“Какво, въобще, трябва на България, според тебе? Ето ти си вече голям човек, имаш деца, работа” попита Беновска, а Блатечки каза, че на България ѝ трябват млади, интелигентни и кадърни хора. “Започвам с млади, защото смятам, че в тях е бъдещето и те биха могли да оправят нещата и затова много се надявах, че от тези протести ще се пръкне нещо, някой човек или някакъв субект нов. Не го виждам. Това не е ново, което е там. Аз там не виждам нищо ново. Да не говорим, че някои мои познати ме питат защо не ходя на протест и аз им казвам, че съм бил на много протести, още от самото начало и тогава са знаели за какво са там, кои искат да ги представляват, какво искат да се случи. Естествено ни прецакаха, много ясно. Мисля, че е нормално партиите да се сменят, да бъде някой на власт, да управлява 4-5 години, след което да се махне, да дойде друг да управлява. Не е много добре да се застоява толкова много” коментира Блатечки, а Беновска каза, че така може да се каже и за актьорите в Народния театър. “Да. Виж, има някои хора, които са незабравими. Ние имаме един такъв лаф актьорите - няма незаменими актьори, има незабравими актьори, защото може да се смени всеки актьор, абсолютно всеки” сподели Блатечки. “Ти ще станеш ли незабравим?” попита Беновска. “Съмнявам се, защото дори Чарли Чаплин, който е най-най-най-големият или моят любим актьор Марон Брандо - дори те вече са позабравени. Ако питаш някое дете, кои са - едва ли ще могат да ти кажат” смята актьорът.
Подаръците; Ахмед Доган
“Е, ти направо покри рекордите! Врътни един подпис, че ти си авторът. Браво! Поздравления!” каза Беновска за рисунката на Бойко Борисов. “А, защо ми носиш “Зимата на нашето недоволство”?” попита Беновска. “Заради заглавието. Абсолютно иносказателно е” каза Блатечки и на въпроса на водещата дали предстои зимата на нашето недоволство, той отговори, че според него предстои. “Това ми е, може би, най-любимият автор!” каза актьорът. Беновска му подари книгата си с интервюто ѝ с Ахмед Доган. “Какво мислиш за Доган?” попита Беновска. “Аз и него не го познавам, но имам чувството, че е изключително интелигентен човек. Наистина имам такова усещане за него. Всички стъпки, които той е правил, според мен са стъпки на много, много умен човек” каза Блатечки. “След всяка зима настъпва лято” прочете Беновска написаното послание от Блатечки в книгата и му благодари. Водещата му подари и тениската на предаването, както и здравата българска червена ябълка. Блатечки и Беновска се ръкуваха на мината за довиждане.
Така завърши разговорът между Илиана Беновска и Асен Блатечки в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2” на 18-ти октомври 2020 година.