Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

18 октомври 2020 | 18:27

Снимка: Wikipedia

Анкара. Понякога стесняването на кръвоносните съдове служи за намаляване на загубата на топлина от тялото, нормализиране на кръвното налягане, доставка на кислород и хранителни вещества до определени органи и предотвратяване на загуба на кръв или течност. В същото време храната, която ядем, може да свие кръвоносните ни съдове, а това може да доведе до високо кръвно налягане и главоболие. Ето кои са тези храни, които свиват кръвоносните съдове, пише турският вестник Sabah

Корен от сладник

Сладникът (сладък корен, женско биле) е популярната средиземноморска билка. Някои хора предпочитат да го използват за лечение на здравословни проблеми като кашлица, киселини, болки в гърлото. Коренът от сладник съдържа глициризинова киселина, съединение, което улавя натрия в тялото. Въпреки че тази билка лекува много заболявания, ежедневната й консумация в продължение на няколко седмици може да доведе до развитие на хипертония.

Кофеин

Замисляли ли сте се защо чай или кафе понякога облекчават главоболието? По време на пристъпите на мигрена кръвоносните съдове се разширяват и пълнят с кръв, което провокира реакция на болка. Кофеиновата напитка свива кръвоносните съдове, елиминира излишната кръв и облекчава болката.

Продукти, съдържащи трансмазнини

Мазнините в сладкишите, кифличките, пуканките в микровълновата печка, маргарина, бисквитките и бонбони повишават лошия холестерол и запушват артериите. Мазните меса също могат да повишат нивата на холестерола.

Храни с високо съдържание на сол

Изследванията показват, че натрият повишава кръвното налягане. Когато приемате много натрий, тялото ви задържа вода, което увеличава обема на кръвта. В резултат на това кръвното налягане се повишава. Прилагайки натиск върху стените на артериите, той може да увреди кръвоносните съдове. Лесен начин за намаляване на солта е намаляването на преработените храни. Но ако не можете да избегнете тези храни, можете да изберете храни, които съдържат по-малко натрий.
***

Вашингтон. Космическа станция в лунната орбита няма да доведе до нищо. НАСА трябва да избере по-рационална цел, пише Робърт Ъруин в американското издание National Review,

На неотдавнашна конференция на американската космическа фондация, проведена в Колорадо Спрингс, НАСА разкри своя нов план за изследване на Космоса, като сложи край на абсурдната мисия за изследване на астероиди (ARM), подкрепена от администрацията на Обама. Изненадващо, американската космическа агенция успя да излезе с още по-глупава идея, пише авторът.

В първите месеци на администрацията на Тръмп се разпространяваха слухове, че новият президент ще се стреми да се върне на Луната през своите четири години на управление, като по този начин ще изведе Америка отново напред в усвояването на Космоса. Но това не е посочено в плановете.

Също така няма планове да изпращаме хора на Марс в продължение на осем години, което според мен бихме могли да постигнем. Също така няма планове за изпращане на мисии за изследване на околоземни астероиди, както бе предложено от президента Обама през 2010 г., и за разследване на фрагмент от астероид, доставен от космоса до лунната орбита, както е предвидено в ARM.

Вместо това НАСА предлага да се построи космическа станция в лунната орбита. Това предложение изисква много голям бюджет, за да се създаде безполезен обект.

Нямаме нужда от лунна орбитална станция, за да извършим ново кацане на Луната. Нито е необходимо да се лети до Марс. Нямаме нужда от това, за да летим до околоземни астероиди. Не ни трябва за нищо. Не можем да направим нищо на такава станция, което не можем да направим на днешната Международна космическа станция, освен че излагаме човек на космическа радиация - за медицински експерименти от този вид, няколко нацистки лекари бяха обесени в Нюрнберг.


Ако целта е да се създаде лунна база, то тя трябва да бъде изградена върху лунната повърхност. Има научни цели, има защита от радиация и именно там трябва да се търсят ресурсите за производството на гориво и други полезни неща. Най-доброто място за неговото създаване би бил един от полюсите, тъй като и на двата полюса на Луната има области, където постоянно има слънчева светлина, а също така има постоянно засенчени кратери, където се натрупва воден лед. Такъв лед може да бъде електролизиран, за да се получи кислородно-водородно ракетно гориво за връщане на Земята и за пътуване около останалата част на Луната. Други места на Луната също могат да се използват като местни бази, защото, въпреки че няма вода в неполярните ширини, има железен оксид. Може да се разгради, за да се получи желязо и кислород, като последният е 75 процента в много горивни компоненти.

За разлика от това, в лунната орбита няма нищо: нищо за използване, нищо за изследване, нищо за правене. Да, би било възможно да се управляват лунни марсоходи на лунната повърхност от орбита, но аргументът, че изграждането на такава станция ще изплати елиминирането на двусекундното закъснение, свързано с директния контрол върху тях от Земята, е очевидно абсурдно. Тестваме автопилота на автомобили, като на висок глас заявяваме, че могат да стигнат от Ню Йорк до Лос Анджелис. На Луната има много по-малко трафик.

Обяснявайки стратегията си за войната с Австрия, Наполеон Бонапарт веднъж каза: „Ако искате да вземете Виена, вземете Виена“. Е, ако искате да отидете на Луната, трябва да отидете на Луната. Не изминавате 99% от пътя и след това излизате в орбита, където нищо не можете да направите.

Така че въпросът е, ако можем да изпратим човек на Луната, защо не изпращаме човек на Луната?

Ето отговора: По време на програмата „Аполо“ НАСА похарчи много пари за постигане на големи цели. Сега, без да има цели, тя просто прави нещо, за да похарчи много пари.

Защо НАСА предлага лунна орбитална космическа станция? Отговорът на този въпрос е прост. Това ще намери приложение за ракетата-носител SLS и капсулата Orion. На пръв поглед значението на подобна дейност не предизвиква безпокойство. В резултат няма да се постигне нищо полезно.

Проблемът е в липсата на лидерство. Технически погледнато, ние сме много по-близо до изпращането на хора на Марс днес, отколкото до изпращането на хора на Луната през 1961 г., но бяхме на Луната 8 години по-късно. Нещо повече, сега определено разполагаме с технологията, необходима за изпращане на хората на Луната, защото това вече беше направено преди половин век. По този начин програмата за връщане на Луната след четири години и достигане на Марс за осем години със сигурност е технически осъществима. Това е и финансово осъществимо. Бюджетът на НАСА през 60-те години представляваше по-голямата част от федералния бюджет, но това е така, защото останалата част от бюджета беше много по-малка от сегашната. Бързо преизчислен на база на инфлацията среден бюджет на НАСА за периода 1961-1973. е около 21 милиарда долара в днешни пари, само 10% повече от 19 милиарда долара, които агенцията получи през фискалната 2018 година. Значи има средства. Липсва разумно ръководство.

НАСА не кацна до Луната, със случаен набор от системи, създадени за различни космически програми. Агенцията получи пряка президентска заповед да изпълни важна мисия в рамките на определен период от време. Планът идва от мисията. Дизайнът на космическия кораб е резултат на този план. Програмите за технологично развитие възникнаха от проекти на космически кораби. Така се получават нещата, а не обратното. Не отидохме на Луната, за да намерим някаква полза за нашите лунни модули. Проектирахме лунни модули за отиване до Луната.

Програмата за космически полети в САЩ сега е в много лоша форма. Тя няма централна и рационална цел и ако не приемем такава цел и разработим разумен план за постигането й, тогава отказът и разхищението ще продължат само докато данъкоплатците загубят търпение.

Ако настоящата администрация иска да направи Америка отново велика в Космоса, ще трябва да поеме водещата роля.
***

Тел Авив. Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц заяви, че ще предприеме "всички необходими мерки", за да попречи на Иран да придобие нови оръжия, тъй като оръжейното ембаргото на Обединените нации срещу страната приключва, след неуспешен американски опит да бъде удължено, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

„С изтичането на оръжейното ембарго срещу Иран днес, ние трябва да бъдем по-силни и по-решителни от всякога. Иран никога не е бил проблем на Израел, а преди всичко глобален и регионален проблем“, казва Ганц в изявление.

„Като министър на отбраната ще продължа да предприемам всички необходими мерки, заедно с нашите стари и нови партньори, за да предотвратим иранската експанзия и въоръжаване. Всички държави трябва да се включат в това важно усилие“, казва той.