Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Нови препятствия по пътя на Зоран Заев

18 октомври 2020 | 18:24

Снимка: Нова ТВ, Македония

Атина. Северна Македония и Албания се надяват да получат официална дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз до края на годината. Миналата година френският президент Еманюел Макрон спря процеса, но впоследствие отмени ветото, след като Европейската комисия представи по-строга и обратима процедура за присъединяване към ЕС, за да отговори на условията, определени от Париж. Междувременно Преспанското споразумение премахна гръцката пречка. Сега министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев се сблъсква с друго препятствие по пътя на страната си към така желаната начална дата: споразумение с България, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса

Въпреки че България първа призна новосъздадената балканска държава през 1991 г. под конституционното й име „Република Македония“, и въпреки че Заев и българският му колега подписаха договор за приятелство през 2017 г., предназначен да уреди техните исторически различия, София сега заплашва да блокира преговорите за присъединяване на Скопие.

През лятото българската страна издаде документ, озаглавен „Обяснителен меморандум за отношенията между Република България и Република Северна Македония във връзка с процеса на разширяване, присъединяване и стабилизация на ЕС“, който представи пред правителствата на 26-те държави-членки. Документът изясни позициите на България по много исторически спорове със Северна Македония.

Кои са проблемите? Единият е езикът, който те никога не са признавали като „македонски“, разглеждайки го като диалект на българския. Те също така смятат, че идентичността на славянските граждани на Северна Македония всъщност е българска.

В светлината на парламентарните избори тази пролет, част от политическата класа, водена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов (също с подкрепата на някои историци) оспорва договора със Северна Македония.

Заев полага усилия да намери компромисно решение за историческите различия, за да не нарушава отношенията между двете братски държави, но дълбоко в себе си няма причина да се тревожи от евентуална българска блокада по пътя на страната му към присъединяване към ЕС.

За европейците и американците обаче сделката между България и Северна Македония и споразумението от Преспа са два ключови стълба, върху които спокойствието и стабилността на Балканите могат да бъдат поддържани.

Превод: Юлиян Марков