ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Няма политическа криза, няма забавяне на бюджетната процедура

18 октомври 2020 | 16:35

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Няма политическа криза, няма забавяне на бюджетната процедура. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР депутатът от ГЕРБ и председател на Временната парламентарна комисия за нова Конституция в Народното събрание Десислава Атанасова.

Тя посочи също, че ръководената от нея парламентарна комисия е поискала становища от съсловни и експертни организации за проекта, който бе предложен от управляващите, гато се очаква те да бъдат готови до вторник, докато срокът за работа на комисията е 2 декември. „Така или иначе последният срок, в който следва да се разгледа предложението и да се вземе решение дали ще събере то 160 гласа или не, все още не мога да знам. През февруари, на 2 февруари изтича окончателният срок за вземане на такова решение“, уточни Атанасова.

Десислава Атанасова припомни, че исканията за рестарт и за Велико народно събрание са били отправяни и в началото на протестите през лятото. „Очевидно няма политическа воля да се разпусне това Народно събрание. Въпреки че 100 дни чуваме исканията за оставка, за разпускане на парламента, включително и от президента, то сега, при обективна възможност това да стане и да се вземе решение да се проведат избори за Велико народно събрание, никой вече не желае тази тема да бъде на дневен ред“, коментира Атанасова.

Депутатът отбеляза още, че изискванията са до 30 октомври бюджетът да бъде предложен. Тя увери, че няма забавяне в бюджетната процедура и сроковете ще бъдат спазени.

Запитана има ли опасност и риск да се обещаят повече пари в ситуация на неизвестни около пандемията, Атанасова заяви, че „след всички управления най-малко ГЕРБ може да бъде обвинявана, че харчи безразборно, че харчи предизборно или необмислено“.

Десислава Атанасова изтъкна, че в последните седмици тест за мнозинството са и сутрешните кворуми в Народното събрание, когато са необходими над 121 гласа за начало на работата на парламента. Тя допълним че това се получава въпреки липсата на желание за регистрация от страна на БСП и ДПС. Според Атанасова наличието на кворум е „знак, че политическа криза в страната няма“.

Народният представител определи нивото на дебатите по оставката на председателя на Парламента Цвета Караянчева като „ужасно, ужасно ниско“.