ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

РИА Новости: Откриха признаци на живот на Венера

18 октомври 2020 | 15:29

Снимка: pixabay

Ню Делхи. Учените са открили най-простата аминокиселина глицин на Венера, която може да показва наличието на живот на планетата. Това се казва в статия на Арджита Мана от Колежа в Миднапур в Западна Бенгалия, публикувана на портала arXiv и цитирана от РИА Новости.

Елементът е намерен с помощта на мощната антенна решетка „Атакама“. Радиотелескопът е открил характерна линия за абсорбиране на глицин с честота 261,87 GHz в средните ширини на планетата. Сигналът е най-силно изразен близо до екватора и не се наблюдава в близост до полюсите.

„В астрофизиката, химическата физика и биофизиката методите за синтезиране на най-простата аминокиселина глицин от прости молекули са от голямо значение за химическата еволюция и произхода на живота“, отбелязва авторът на изследването.

Според експерти откритието може да показва съществуването на ранни форми на живот в атмосферата на Венера.

Въпросът за изучаването на атмосферата на Венера стана особено актуален, след като учените от Масачузетс и Кардиф обявиха през септември, че са открили газ фосфин в облаците на планетата, което може да показва наличието на живот на нея

Превод и редакция: Юлиян Марков