Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Ген.-майор Явор Матеев: На финала е проектът за мобилност на Силите за специални операции

18 октомври 2020 | 14:07

Снимка: "Фейсбук" страницата на Силите за Специални операции

София. На финалната права е този конкурс за новите машини, т.нар. проект за мобилност на Силите за специални операции. Това каза командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия ген.-майор Явор Матеев пред журналисти след церемонията по честване на Празника на военните парашутисти на площад „Народно събрание“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Започва всеки момент реновирането на района, в който ще бъде настанена новата 4-та група, която започва своето реално сформиране от 1 декември. На финален етап е строителството в района на с. Црънча, където изграждат качествено нови казарми и цялата съпътстваща инфраструктура на полигона. През тази година и предходната сме реализирали още няколко големи и няколко по-малко проекти, с които на Специалните сили е закупено най-вече лично оборудване - прибори за нощно виждане, прибори за стрелба – това, от което сме имали нужда през последните години. Тези проекти, съгласно плановете, продължават и през следващата година“, каза още той.

По думите на ген.-майор Матеев важното е, че са създадени законова рамка, организационна структура и проекти, така че Специалните сили да имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти в НАТО, а и в света.
Той коментира че в проекта са залегнали бойни бронирани машини, като целият проект включва около над 150 машини, а стойността му е около 50 милиона лева.

„Когато говорим за проекти за развитие на способностите на Специалните сили, за организационни структурни промени, това, още веднъж подчертавам, че е резултат от анализ и предложения, които са одобрени от държавното и военното ръководство. Продължаваме да работим по това, което каза министърът на отбраната - формиране на 4-та група за специални операции, има осигурена инфраструктура, естествено, трябва да бъде малко ремонтирана, но това е напълно във възможностите на Министерството на отбраната“, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че в планирания проект за Специалните сили техниката ще бъде изработена в България.
„Това е политика на Министерството на отбраната – това, което може да се прави в България, да се прави в България“, каза в заключение той и посочи: „Надявам се, че след някоя друга година ще можем да правим и самолети“.

Габриела ГАНЕВА