Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Ген.-майор Явор Матеев: Отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които когато загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария

18 октомври 2020 | 12:20

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които когато загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария. Това каза командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия ген.-майор Явор Матеев на церемонията за отбелязване на Празника на военните парашутисти пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Преди 76 години в ранната утрин на 18 октомври 1944 г. беше бойното кръщение на славната Парашутна дружина. Вече 75 години от 1945 г. до ден днешен ние отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които когато загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария, не знаеха, че днес ще ги наричаме герои. Те знаех и бяха възпитани и тренирани как да служат на Родината, как да изпълняват команди на българските командири и да служат на българските флагове“, посочи Матеев.

„Днес за първи път пред Паметника на парашутиста са новото бойно и новото представително знаме на Съвместното командване на специалните операции. Тези знамена само преди 2 часа бяха на Алеята на парашутиста на Централните софийски гробища, където са погребани всички жертви на Парашутната дружина. Парашутната дружина е единственото формирование от Българската армия, телата на чиито убити са пренесени в знак на признателност и поклон пред техния героизъм и са погребани в пределите на нашата страна. Тези знамена преди няколко дни бяха и на Стражин и Страцин, където и до днес витае духът на бойните от Парашутната дружина“, добави той.

„И тогава, и през годините нашите формирования са преминали през много изпитания. Били са и в моменти на върхове, но са понесли и несгоди. Факт е, че днес мъжете и жените от Съвместното комндване на специалните операции са тук пред вас. Те тренират ежедневно, трудят се и в името на Българската армия и Родината.
Факт е и че за първи път в нашата история ние оценяваме достойно и чувстваме огромната подкрепа, която имаме от военното ръководство на Българската армия, от политическото ръководство на Министерство на отбраната, от Министерски съвет, парламента и от президентската институция. Симбиозата от тази подкрепа направи така, че само в рамките на 10 - 11 месеца в Специалните сили бяха извършени промени в организационно-щатната структура, за които ние сме се трудили и сме мечтали в продължение на години“, допълни той.

„Днешните мъже и жени от Специалните сили осъзнават своята отговорност. Ние осъзнаваме, че гласуваното ни доверие носи още повече отговорност оттук натам и много работа, за да изпълним и занапред поставените задачи.
Искам да се обърна и към всички ветерани от парашутните формирования и от Специалните сили на Българската армия. Ние продължаваме да съществуваме и работим благодарение на Вас – на нашите учители и на това, което сте ни дали. Дълбок поклон пред Вас. Нека не забравяме делото на първопроходците! Дълбок поклон и вечна слава на героите! Да живее България!“, каза още Матеев.