ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

РИА Новости: Китайски учени за пръв път изолираха жив коронавирус от замразена опаковка

18 октомври 2020 | 10:16

Снимка: CNN

Пекин. Експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус, причиняващ COVID-19 по опаковки от замразени морски продукти за първи път в света, съобщи Центърът, цитиран от РИА Новости.

Експертите са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена треска по време на епидемиологично разследване на причините за огнище на коронавирус в Циндао.

"Това е първият случай в света за извличане на жив вирус от положителна проба, взета от опаковка със замразена храна, и също така потвърди, че контактът с жив вирус в опаковката може да доведе до инфекция", се казва в съобщението на уебсайта на центъра.

От там обясниха, че по този начин за първи път извън лабораторията е доказано, че при специални условия за транспортиране на замразени продукти, вирусът SARS-CoV-2 може да оцелее върху опаковки дълго време.

При определени условия незащитеният контакт с повърхността на продукта, която съдържа жив вирус, може да доведе до инфекция. Рисковата група са работниците, които влизат в контакт със замразени продукти.

Превод и редакция: Юлиян Марков