Стара ЗагораВИЖ ВСИЧКИ

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова бе гост на тържествата по повод 25 години от създаването на Спасителен център за диви животни в Стара Загора

17 октомври 2020 | 22:00

Снимка: "Фейсбук" страница на Областна администрация - Хасково

Стара Загора. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова бе гост на тържествата по повод навършването на 25 години от създаването на Спасителен център за диви животни на Федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Това съобщиха от Областна администрация - Хасково в страницата си във „Фейсбук“.

„За мен е чест да Ви поздравя по повод 25-годишния юбилей на Спасителен център за диви животни Стара Загора. Вълнувам се, защото виждам как една обща цел - спасяването на диви животни, събрала млади хора от различни места, успя да устои на времето, да се разрасне и вече 25 години да помага на бедстващи животни от цялата страна. Превърна се в един от най-големите и най-добрите центрове за лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни на Балканския полуостров“, заяви в приветственото си слово д-р Стефка Здравкова.

Тя допълни, че има прекрасни спомени от доброволческите години, прекарани в Центъра. „Аз съм един от първите членове на сдружение „Зелени Балкани“, а в Спасителния център съм била доброволец в част от ученическите и студентските си години. В последствие, по време на ветеринарната си практика, неведнъж сме си сътрудничили. Затова зная, че тук се намират едни от най-добрите професионалисти, които се грижат за животните и им оказват необходимата помощ, за да продължат вида си“, посочи д-р Здравкова.

По време на събитието бе дадено и началото на проект „Живот за белошипата ветрушка LIFE 19 NAT/001017”, изпълняван от „Зелени Балкани“ по програма LIFE на Европейския съюз. Церемонията завърши с освобождаването на птици от спасителния център.

Официални гости на честването бяха още заместник областният управител на Стара Загора Красимир Червилов, зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, деканът на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийски университет - Стара Загора доц. д-р Тодор Стоянчев, директорът на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлович“ в Стара Загора д-р Камен Ябълкаров, идеоположникът на центъра Симеон Марин, членове на управителния съвет на „Зелени Балкани“, ръководители на спасителния център, доброволци и гости.