ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

АБВ отново алармира за застрояването във Витоша (ОБЗОР)

17 октомври 2020 | 20:53

София. АБВ отново алармира за застрояването във Витоша. Лидерът на ПП АБВ Румен Петков и председателят на АБВ – София Христо Колев провериха на място ситуацията със застрояването и изсичането на дървета във вилната зона „Бистрица-Манастира“ на с. Бистрица.
Председателят на АБВ - София обясни, че преди месец в района на застрояването е имало плътна борова гора, от която на днешната проверка бе установено, че е сечено.
„Този огромен строителен обект беше млада борова гора. Тук кипи денонощен труд. На скоро получихме отговор от кмета на Панчарево, че в районната администрация нямат необходимата документация за този обект, а разрешителното за строеж и цялата документация е подписана от главния архитект на София Здравко Здравков. Тук сме, за да видим до какъв етап е напреднал строежът. Виждаме, че още е изсичана гора“, каза още той.
Христо Колев посочи, че строежът е законен, но е крайно неморален. „Безобразие – Витоша се унищожава, ще се строят жилищни сгради. Сами си направете сметка за каква сеч говорим и за какво престъпление срещу природата“, коментира той.
Председателят на АБВ – София увери, че от партията ще се борят това да спре е да не се допускат повече подобни случаи. Изсечената гора той определи като „брутално човешко посегателство срещу природата“.
„Случилото се е факт – дърветата не могат да се върнат. Това е планина Витоша – белият дроб на София, лека - полека бива лишен от многовековните дървета и от боровете. Безобразие – 10 години управление на ГЕРБ до това водят“, каза в заключение той.

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков посочи, че ако не се види и не се спре случващото се, няма на кого да се сърдим. „Не са виновни тези, които го правят, а са виновни корумпираните типове - Борисов и тези около него. Не видим ли това, не спрем ли тази вандалщина, после няма на кого да се сърдим, защото ние ще живеем в кочината, която ще остави Борисов. Тя тук ще бъде сигурно с мрамори и гранит, но ние ще дишаме това, което остава от смрадта, оставена от правителството”, коментира той.
Румен Петков посочи, че отговорност носи главният архитект на София Здравко Здравков.
„Ние искаме ясен знак кой носи отговорността - очевидно Здравко Здравков. Ако той продължава да бъде главен архитект на София, това е обект на Бойко Борисов. Името на инвеститора е ясно, неговите обвързаности трябва да са ясни на компетентните органи. Как ще бъде възстановена изсечената гора? Това е обект, на който биха завидели строителите на НДК. Това е обект от национални значение - казвам го не с ирония, а с погнуса”, допълни още Петков.
Габриела ГАНЕВА