Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус")

17 октомври 2020 | 18:15

Снимка: Pixabay.com

Лондон. Разговорите за бъдеща търговска сделка между Великобритания и ЕС са „приключени“ и кръгът от преговори в Лондон следващата седмица е отменен, след като в петък Борис Джонсън призова Великобритания да се подготви за Брекзит без сделка, пише британското издание The Times

В рязка ескалация на реториката говорителят на премиера обвини лидерите на ЕС, че се стремят да наложат поредица от „неприемливи“ искания след срещата на върха в Брюксел.

Той предупреди, че "няма смисъл" Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, да пътува до Лондон в понеделник, за да възобнови преговорите, освен ако Европа не промени коренно позицията си.

„Търговските преговори приключиха. ЕС на практика сложи край, като каза, че не искат да променят позицията“, каза говорителят. „Има смисъл Мишел Барние да идва в Лондон следващата седмица, ако е готов да обсъди всички въпроси въз основа на законови текстове по ускорен начин, без да се изисква от Обединеното кралство да предприеме всички ходове.“

След телефонен разговор с Мишел Барние вчера, лорд Фрост, преговарящият от британска страна, му каза да отмени планираната среща, защото „няма база за преговори“.

"Той и Мишел Барние се договориха да разговарят отново в началото на следващата седмица", заяви говорителят на премиера.

По време на напрегнатия разговор лорд Фрост е казал на колегата си Барние, че преговори няма да има, докато Брюксел не даде ясни и точни уверения. Той каза, че дискусиите могат да продължат само въз основа на внесените правни текстове и че трябва да се разгледат всички въпроси, а не само предпочитаните от Барние. Освен това той поиска ангажимент от преговарящият на ЕС, че Съюза признава, че всяко потенциално споразумение изисква компромис от двете страни.

В петък вечерта Мишел Барние заяви, че ще говори на видеоконференция с лорд Фрост в понеделник, тъй като „двамата главни преговарящи се договориха да разговарят отново в понеделник, за да обсъдят структурата на тези преговори“.

Паузата в преговорите, която може да бъде по-кратка от 24 часа, няма да засегне заседание на съвместен комитет на ЕС и Обединеното кралство, който преговаря за прилагането на договора за оттегляне по отношение на Северна Ирландия, но не е ясно кога дискусиите ще започнат отново.

Има скептицизъм и от европейска страна, че британската позиция представлява отказ, дори ако ултиматумът и отмяната добавят натиск към и без това напрегнатия график.
***

Тбилиси. Днес необходимостта от сплотен западен алианс, който включва САЩ, Обединеното кралство и европейските държави, който да защити свободата и демокрацията е особено остра. В този контекст НАТО има ключова роля. И при формирането на модерна архитектура за сигурност в Европа, Обединеното кралство ще бъде от особено значение, неговата роля и задълженията, които ще поеме след Брекзит, пише грузинския премиер Герги Гахария в авторска статия в британския вестник The Telegraf

Грузия е готова да действа като партньор в осъществяването на тази обща визия за свободен свят. Правителството на Грузинската партия на мечтите харчи 2% от БВП на страната за отбрана, за да развие нашите отбранителни способности и да увеличи нашата устойчивост, както и нашата оперативна съвместимост със силите на НАТО. Грузия се възползва от много значителната международна логистична подкрепа и обучение, които ни предоставят нашите западни партньори.

Когато говорим за регионални заплахи и средата за сигурност, в която се намира Грузия, имаме предвид по-широкия Черноморски регион и сигурността в Черно море. За Грузия е наложително нашите най-близки партньори да признаят огромното значение на Черноморския регион, по-специално като част от общия преглед на правителството на Обединеното кралство на приоритетите за сигурност.

Черноморският регион обхваща стратегически важни територии между Европа, Евразия и Близкия изток. По този начин настоящата военно-стратегическа и политическа ситуация в Черноморския регион ще доведе до сериозни последици за всички страни в Европа и НАТО. Грузия е ключов съюзник на НАТО и Запада в този регион. Следователно укрепването на способността на Грузия да преследва общите ни цели в областта на сигурността ще спомогне за поддържането на мира и сигурността в региона, както и за сдържането на общите ни врагове.

В момента Москва използва голямо разнообразие от хибридни инструменти и методи по отношение на страните от Черноморския регион. Целта й е проста: да контролира външната политика и политиките им за сигурност и да поддържа тези страни в състояние на несигурност или неутралитет спрямо Русия и Запада. За тази цел Русия използва своите въоръжени сили, влияние в киберпространството, средства за информационна война и силова дипломация, манипулира териториални конфликти, използва слабости в енергийния сектор, прибягва до икономически инструменти за влияние, подкопава работата на ключови инфраструктурни съоръжения и използва много други методи за провеждане на хибридна война. ...

Грузинското правителство е твърдо решено да се противопостави на тази агресия. Не можем да бъдем принудени да изоставим заявената от нас цел за сближаване със Запада.

Наскоро Обединеното кралство и Грузия се справиха с тези въпроси в така наречения „Уордропски стратегически диалог“. Правителствата на двете страни потвърдиха готовността си да се противопоставят на тази агресия и да гарантират сигурността в Черноморския регион. Това включва, наред с други неща, сътрудничество, включително по-чести влизания на кораби на британския флот в пристанищата на Черно море.

Днес войната се води не само на бойното поле. Стратегическото сътрудничество между Обединеното кралство и Грузия е фокусирано и върху киберсигурността. Инфраструктурата на Грузия е редовно атакувана от Руската федерация - например на 1 септември тази година, бяха подложени на атака нашите здравни изследователски институции. Грузия е в челните редици на тази борба. Разбира се, Обединеното кралство също страда от подобни атаки, които са насочени към националните здравни институции и институции, разработващи ваксината за Сovid-19.

Благодарение на безценната подкрепа на британски експерти, в момента правителството на Грузия разработва всеобхватна стратегия за национална сигурност в киберпространството. Подкрепата, предоставена от правителството в Лондон, се оказа безценна и се превърна в съществен елемент за осигуряване на защита не само на Грузия, но и на целия Черноморски регион от продължаващата руска агресия.

Географското положение на Грузия и исторически утвърдената й роля на лидер, правят тази страна врата към Черноморския регион. Правителството на партията „Грузинска мечта“ инвестира сериозно в превръщането на Грузия в регионален център, включително в областта на цифровите технологии. В настоящата нестабилна среда на сигурност това може да се случи само със силна и неумолима подкрепа от Обединеното кралство и другите ни западни партньори.

От името на хората в Грузия искам да благодаря на Обединеното кралство за съдействието за защита на нашата страна и териториалната ни цялост от реални външни заплахи.

Бих искал да подчертая, че стремежът на Грузия към интеграция в евроатлантическото пространство за сигурност и НАТО е необратим. Като правителство и народ сме решени да постигнем тази цел. На 31 октомври грузинците ще гласуват на изборите за парламента на страната. Ако правителството ни бъде преизбрано през октомври, ще можем да ускорим този напредък. Обещаваме това на грузинския народ, както и на нашите партньори в Лондон и по света.