Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

17 октомври 2020 | 18:13

Снимка: Wikipedia

Вашингтон. Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по национална сигурност предупреди тайванските военни стратези да подобрят капацитета си за отблъскване на „всякакъв вид амфибийно нашествие“ от континентален Китай, пише официозът на Републиканската партия на САЩ Washington Examiner.

„Тайван трябва да започне да разглежда някои асиметрични стратегии за ограничаване на достъпа“, заяви Робърт О’Брайън на форум на Института Аспен. „„И наистина да се укрепи по начин, който би възпирал китайците от всякакъв вид амфибийна инвазия или дори операция срещу тях в сива зона“.

Предупреждението на О’Брайън идва само няколко дни след като служители на Държавния департамент информираха Конгреса за план за продажба на Тайван пакет от крилати ракети за крайбрежна отбрана на стойност 2 милиарда долара. Тази продажба все още трябва да бъде одобрена от законодателите, но дрънкането на оръжия в Тайванския пролив от Китай предизвика опасения в САЩ, че Пекин може да се реши на опит да овладее острова чрез сила.

„Силно съм притеснен“, посочва Елбридж Колби, бивш служител в Пентагона, участвал в изготвянето на националната стратегия в отбраната на Пентагона за 2017 и 2018 година, „Това е сериозен проблем в момента и може да се влоши през следващите няколко години. Това е краткосрочен проблем“.

Тези рискове може да се влошат от несигурността относно това дали Съединените щати ще се намесят, за да защитят Тайван, особено в момент, в който американските законодатели подозират, че Пекин е създал военни сили, способни да победят американските сили в регионален конфликт.

„В крайна сметка Китай със сигурност ще опита нещо по отношение на Тайван, вярвате ли, че САЩ наистина ще се притече там да защити Тайван?“ – загатва събеседникът. „Това е въпросът, който си задават много хора“.

Във връзка с доктирната на Тръмп за „Америка на първо място“, политиците в съюзнически държави изразяват опасенията си в частни разговори от това, че незнаят как ще реагира САЩ. Понякога това притеснява дори членове на администрацията на президента, отбелязва вестникът.

„Ние сме лидерите на глобален алианс и трябва да изглеждаме доста по-надеждни от сега“, казва високопоставен служител в Белия Дом. „Хората не го мислят за луд. Но заради недисциплинираното му поведение, туитовете и т.н., хората си мислят, че той е непостоянен.

Китайските комунисти избягват големи конфликти в продължение на десетилетия, но желанието им да засилят световното недоверие в американските обещания, може да направи осъществяването на инвазия по-атрактивно, обяснява Колби.

„Китай ще иска да даде пример с държава, която има силни връзки, съюз или квази-съюз със САЩ – точно каквато е Тайван“, продължава бившият стратег на Пентагона.

Победа в Тайван би донесла множество придобивки. Географското положение на острова – блокиращ бреговата ивица на континентален Китай, южно от Япония и северно от Филипините – ще го направи в предна база и ще даде възможност на Китай да провежда военни операции в Тихия океан. „Ако китайците вземат Тайван, изведнъж те вече няма да трябва да правят плановете за вземането му (на Тайван) и тогава ще могат да проектират военна сила отвъд острова“, пояснява Колби.

Екипът на Тръмп за национална сигурност се опита да изпрати дипломатически сигнали за възпиране на атака през последните месеци. Държавният секретар Майк Помпео наскоро заяви, че САЩ ще бъдат „добър партньор в сигурността“ на Тайван в случай на нападение, а министърът на отбраната Марк Еспер също се опита да предупреди Пекин.

„Убеден съм, че днес ще надделеем във всеки конфликт“, каза Еспер миналата седмица.

Евентуална инвазия ще бъде болезнена за агресора, дори без намесата на САЩ, подчерта О’Брайън. „Това е трудна операция за китайците“, каза той. „Ние не коментираме какви са нашите военни планове, как бихме реагирали при такова развитие, но имаме много инструменти в инструментариума, ако се включим, които биха могли да превърнат това начинание в много опасно за китайците“.

Засега принципът на несигурност се запазва. „Те са наясно, че никой няма да нахлуе, за да защити Синдзян“, каза висшият американски служител, имайки предвид региона, в който китайските комунистически служители репресират етнически и религиозни малцинства. „Те не са сигурни за Тайван и не го правят“.
***

Истанбул. В нашето общество кафето има специално значение. Неслучайно съществува поговорка „споменът за чаша кафе живее 40 години“. Като се има предвид и ключовата историческа роля, която турците са изиграли за разпространението на кафето по света, стойността на тази напитка в нашата култура става още по-очевидна. Наред с видовете кафе са важни и местата, където се произвежда тази вкусна напитка. И така, ето най-добрите маршрути за кафе в света, пише турският вестник Milliyet

Кафето се нарежда на второ място в световната търговия след петрола и освен уникалния вкус и културна традиция е от голямо значение и от търговска гледна точка. Кафето расте само в тропическите региони. Голяма част от кафето, консумирано днес, се отглежда в Бразилия. Включително суровините за турско кафе, което се превърна в неразделна част от живота на турците.

Кафето се консумира не само в страните, където се произвежда, но и в по-студените региони или в местата, където кафе културата се е развила исторически. Например Норвегия и Швеция, както и Италия, Австрия, Франция, Швейцария, Гърция, Сирия и, разбира се, Турция придават голямо значение на консумацията на кафе и създадената от него традиция.

Помислете за различните видове на тази приятна напитка, която първоначално се е появила в района на Кафа в Етиопия, оттам е пренесена в Йемен и след това, благодарение на турците, се е разпространила по целия свят.

Бразилско кафе

Бразилия, макар и да не е домът на кафето, доскоро произвеждаше почти 80% от общия общ обем на този пазар. По-голямата част от турското кафе също се добива от кафе на зърна, отглеждани в Бразилия.

Бразилия е специализирана в два сорта - арабика и робуста, отглеждани предимно на плантации в щата Сао Пауло. Бразилското кафе, наречено Santos, има киселина и по-висока плътност от другите кафета.

Суматранско кафе

Насочваме се на изток към Азия. Едно от най-добрите кафета в света се отглежда на остров Суматра в Индонезия. От началото на 17 век Суматра започва да играе важна роля в производството на този продукт.

Особено предпочитано от силните любители на кафето,суматранското кафе е широко разпространено по целия свят. Отглеждано в западната част на Суматра на височина от 1000 до 1500 метра над морското равнище, това кафе се счита и за едно от най-специфичните в света.

Колумбийско кафе

Колумбия е дом на едно от най-известните и най-консумираните кафета в света. Сорт, наречен "Супремо", който се произвежда от Арабика, се отглежда в централните райони на страната, включително столицата Богота.

Провинция Нариньо е най-известна с кафето си в страната. Дори в много кафенета, когато искате да си купите кафе, със сигурност ще ви кажат, че зърната са доставени от Нариньо. За разлика от суматранскато кафе например, този сорт има по-мек и балансиран вкус.

Етиопско кафе

Следващата дестинация е родината на тази божествена напитка, а именно Етиопия. Освен това районът Кафа в тази страна е известен като мястото на отглеждане на зърнените култури, които са дали името на тази напитка. Кафето в Етиопия е много важно и е под закрилата на държавата.

Етиопското кафе със своя мек вкус е едно от най-предпочитаните в целия свят. Поради изразения си аромат, етиопското кафе е идеално за тези, които искат да получат тласък на енергия сутрин.

Гватемалско кафе

Връщаме се обратно към мястото, където се произвежда най-много кафе в света. Не би било преувеличено да се каже, че кафето е за Южна и Централна Америка това, което e петролът за Близкия изток. А за Гватемала кафето също е от голямо значение.

Гватемалското кафе, като едно от най-популярните в света, има богат и отличителен вкус. Гватемалското кафе, приготвено от твърди зърна, също има пикантни и кисели нотки. Така че това кафе трябва да бъде предпочитано преди всичко от тези, които оценяват тази напитка заради нейния послевкус.

Турско кафе

Да, Турция, която не е държава в екваториалния пояс, не е производител на кафе, но с право заслужава да бъде в този списък като държава, която представи на света божествената напитка.

Благодарение на турците целият свят научи вкуса на кафето. Чувалите с кафе на зърна, изоставени от турците след Втората обсада на Виена, представиха вкуса на австрийците. По този начин кафето се разпространява бързо в цяла Европа. Що се отнася до турското кафе, този вид, като един от националните символи на страната, е световно известен.

Кафенетата, които станаха широко разпространени в Истанбул, особено след 16-ти век, постепенно се превръщат в места за културно взаимодействие и социализация. Въпреки факта, че кафенетата бяха затваряни от време на време по заповед на султана, те продължават да бъдат важна част от градската култура на Истанбул в продължение на пет века.
***

Киев. Американската федерална авиационна администрация реши да използва въздушното пространство близо до анексирания от Русия Крим, пише украинското издание “Главред“

Решението на американските власти беше коментирано от Министерството на външните работи на Украйна.

Както подчерта говорителят на украинското външно министерство Екатерина Зеленко, документът, приет от САЩ, се отнася до премахването на забраната за полети в западната част на Симферополския полетен информационен регион, тоест в международното пространство над Черно море, където отговорността за обслужването е делегирана на Украйна.

Според нея въздушното пространство над временно окупираната територия на Автономна Република Крим е било и остава недостъпно за планиране и извършване на полети.

„Тези промени бяха направени в резултат на взаимодействие между специалисти от Държавната авиационна администрация на Украйна и UkSATSE с Федералната авиационна администрация на САЩ“, добави Зеленко.

Както изясни Държавното предприятие за обслужване на въздушното движение на Украйна (Украеродвижение), въз основа на анализа на докладите за мониторинг на управлението на риска през последните три години и половина беше отбелязано, че в резултат на целенасочените усилия на Украйна броят на случаите, които са имали потенциално въздействие върху безопасността на полетите, свързани с руската агресия в Украйна , спадна до почти нула.