Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Телма“ (Македония): Македонският език е македонската червена линия в разговорите с България

17 октомври 2020 | 17:58

Снимка:

Скопие. Началото на преговорите с ЕС ще бъде съвместен успех или провал, евентуална блокада от страна на България е политическа инвестиция за създаване на вражда и езикът е нашата червена линия и там няма да има отстъпки. Това са възгледите на вицепремиера Никола Димитров, който заяви своята позиция и оценка на текущата ситуация и отношенията с България и съобщенията за евентуално вето, информира македонският телевизионен канал “Телма“.

В момента се полагат дипломатически усилия за намиране на изход от тази ситуация, тъй като сроковете изтичат. Димитров се позова и на Споразумението за добросъседство, като подчерта, че никой не може да оспори правото на самоопределение и ако официална София остане на мнение, че езикът е пречка, тогава няма да е възможно да се изгради приятелство между държавите.

Димитров заяви, че комуникацията с членовете на ЕС е интензивна и ежедневна и че са представени вижданията и позициите на Македония по новите спорни въпроси с България.

Бившият премиер Любчо Георгиевски също ще се опита да облекчи отношенията с България. Той обяви, че ще отиде в София, където ще има няколко изяви и гостувания в предавания, за да, както той каза, промени определени тези в българската публика.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски поиска свикване отново лидерска среща поради охлаждането на отношенията с България и риска от евентуално вето.

Българският президент Румен Радев изпрати кристално ясно послание до българските историци да защитават националния интерес и че няма да има компромиси по отношение на историята, идентичността, езика и търсенето на национални малцинства, потвърждавайки вече известните виждания на официална София.

Историческата комисия приключи двудневното заседание без споразумение за Гоце Делчев, но с известен напредък, както обявиха съпредседателите Георгиев и Димитров. Самоличността на Делчев остава препъни камък, след като български историци поискаха той да бъде включен в учебниците като българин. Новите идеи и предложения са на масата, когато става въпрос за Делчев, каза комисията и помоли политиците да намалят натиска върху тях, което допълнително усложнява и без това трудната им работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков