Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express: Косовският премиер обяви, че Сърбия е готова за диалог за взаимно признаване

17 септември 2020 | 09:36

Снимка:

Прищина. Косовският премиер Авдула Хоти заяви, че Сърбия се е съгласила да влезе в процес на диалог, който да доведе до взаимно признаване между двете страни., пише прищинското издание Gazeta Express.

По време на дебат, организиран от организацията на гражданското общество относно диалога между Косово и Сърбия, премиерът Хоти каза: „Сърбия се съгласи да влезе в процес на диалог, който да доведе до взаимно признаване“. Хоти, който ръководи косовската делегация в политическия диалог със Сърбия, заяви, че неговият ръководен принцип остава Конституцията на Косово. „За териториалната цялост на Косово не може да се преговаря. Това никога не е било разглеждано на нито една маса за преговори по времето, когато ръководя екипа за диалог“, каза Хоти.

В отговор на критиките от косовския президент Хашим Тачи и опозиционните партии, че той позволява откриване на дискусии за създаването на Общност на общините със сръбско мнозинство, Хоти каза, че Общността няма да има изпълнителни правомощия. Очаква се екипите на експертно ниво от Прищина и Белград да се срещнат в четвъртък и да обсъдят условията на окончателното споразумение. Премиерът Хоти каза, че по време на срещата в четвъртък страните няма да обсъждат Общността на сръбските общини.

Превод и редакция: Иван Христов