ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Парламентарни реакции за присъдата на Марешки (ОБЗОР)

16 септември 2020 | 21:22

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Началото на пленарното заседание бе белязано от реакции по отношение на присъдата от 4 години лишаване от свобода на Веселин Марешки, дадена от Варненския апелативен съд.

Депутатите от „Воля“ влязоха в пленарната зала с тениски „Аз съм Марешки“.
Последва декларация от името на група. Пламен Христов от „Воля“ призова всички да свалят ръцете си от Веселин Марешки.

"Призоваваме българските граждани, които виждат и осъзнават цялат асхема на случващото да не се поддават на манипулациите и да подкрепят Веселин Марешки както той беше, и е до тях вече 30 години. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че "Воля" е някаква патерица на управляващите, следва сега да си дадат сметка какво всъщност се случва. Ако мълчим, утре всеки един може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации", каза още Христов.

От БСП също излязоха с декларация и призоваха Марешки да се оттегли от поста заместник-председател на Народното събрание.

"Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента. Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченето от него правителство", каза депутатът от БСП и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин.

Деница КИТАНОВА