Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Урсула фон дер Лайен каза на поляците, че „свободните от ЛГБТ-зони нямат място в ЕС“

16 септември 2020 | 21:18

Снимка: Макфакс

Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че полските „свободни от ЛГБТ-зони“ са „зони, свободни от хуманност“, които нямат място в Европейския съюз в най-тежката си критика досега към Варшава и полския народ, пише британското ляво-либерално издание The Guardian.

В широкообхватна 77-минутна реч, обхващаща от коронавируса до извънредна ситуация в областта на климата, Фон дер Лайен обеща да изгради „съюз на равенството“ и разкритикува европейските държави-членки, които „разводняват“ външнополитическите послания на ЕС относно правата на човека.

Тя ясно изрази неодобрението си срещу дясното националистическо правителство в Полша, което често е атакувало „ЛГБТ идеологията“, докато редица полски градове се обявиха за „свободни зони от ЛГБТ идеология“.

„Да бъдеш себе си не е твоята идеология“, каза фон дер Лайен, аплодирайки евродепутатите в Европейския парламент в Брюксел. „Това е вашата самоличност“, каза тя. „Искам да бъда напълно ясна – свободните от ЛГБТ-зони, са зони, свободни от хуманност. И те нямат място в нашия съюз“.

Брюксел е в дългогодишен спор с Полша за върховенството на закона, тъй като управляващата партия „Право и справедливост“ започна политика, която отслабва съдебната независимост. Без да се вижда краят, тази борба ще се засили, тъй като Фон дер Лайен даде знак, че няма да отстъпи от обвързването на еврофондовете с финансовата честност, след като получи въпроси относно използването на европейски пари в Унгария и Чехия. Тя заяви, че защитата на бюджета на ЕС „срещу всякакъв вид измами, корупция и конфликт на интереси“ е „не подлежаща на обсъждане“.

Председателят на комисията оплака, че външната политика на ЕС може да бъде „забавена, разводнена или държана като заложник по други мотиви“ и призова за прекратяване на националното вето.

Брюксел отдавна призовава за прекратяване на националното вето върху външната политика, но Фон дер Лайен - която се ангажира да ръководи „геополитическа комисия“ - изтъкна въпроса, критикувайки правителствата на ЕС за блокиране на по-силните позиции.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да посочва явно нарушенията на правата на човека, независимо дали в Хонконг или заради съдбата на уйгурите. „Но какво ни задържа? Защо дори простите изявления за ценностите на ЕС се забавят, разводняват или държат като заложници по други мотиви? Когато страните-членки казват, че Европа е твърде бавна, аз им казвам да бъдат смели и накрая да преминат към гласуване с квалифицирано мнозинство - поне относно правата на човека и прилагането на санкциите“.

Тя обеща, че нейните служители ще изготвят „акт на Магнитски“, целенасочен режим на санкции за наказване на нарушителите на правата на човека. Подобно законодателство вече съществува в САЩ и наскоро беше въведено във Великобритания. Действията носят името си от руския адвокат Сергей Магнитски, който почина в московски затвор на 37 години, след като разкри голяма данъчна измама от държавни служители.

Превод и редакция: Иван Христов