ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Владимир Каролев, финансов експерт: Няма нито един анализ на разходите и ползите за парите от мерките за възстановяване от икономическата криза

16 септември 2020 | 21:12

Снимка: Bulgaria ON AIR

София. Няма нито един анализ на разходите и ползите за парите от мерките за възстановяване от икономическата криза. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ финансовият експерт Владимир Каролев за взетият от страната ни 5 милиарден заем. Използването на 5-те млрд. заем бе обявено за рефинансиране на плащане на дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално икономическите мерки, предприети от правителството, припомни той.

„Не съм видял нито колко пари ще се изхарчат до края. За една от мерките – 60/40 – беше обявен над 1 млрд. лв. До сега по-тази мярка са използвани под 200 млн. лв. В никакъв случай няма да се изхарчи този милиард. Сигурно и 500 млн. лв. няма да се изхарчат. Никой не знае какво ще се случи с оставащите пари. Дали ще се пренасочат по други мерки. Притеснявам се да не бъдат използвани с предизборни цели и то пак на калпак“, коментира експертът.

Владимир Каролев даде за пример парите раздавани на пенсионерите. Не трябва да забравяме, че има пенсионери с минимални пенсии, които са богати, защото разполагат с много имоти, обясни той. Според него е крайно време да има подоходен критерий за допълнителните плащания. Необходими са реформи, обобщи той.