ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Промените в Изборния кодекс –ден първи (ОБЗОР)

16 септември 2020 | 21:07

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Депутатите започнаха работа по второто четене на промените в Изборния кодекс. Промените в изборното законодателство бяха причина за игри на кворума. Минути преди заседанието от ДПС обявиха, че няма да се регистрират заради промените в Изборния кодекс. БСП също не участваха в регистрацията, но в крайна сметка кворум имаше. В рамките на заседанието се проведе и поименна проверка за наличие на кворум, но тя също не осуети заседанието.
Дебатите по проекта продължиха почти цял ден, като се налжожи удължаване на времето. Само разискванията по наименованието на проекта продължиха повече от час.
Според ГЕРБ, когато БСП говори за фалшификации, си търси извинение за лошите избрни резултати.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че дебатът се е оказал изключително сериозен още по заглавието на проекта.

"Не адмирирам посланията, които съдържат неистини, внушения и даже лъжи, които се отправят от тази трибуна. Отговорността на всеки един народен представител е от една страна да бъде отговорен в действията си, от друга в думите си. С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да убедим избирателите, че това е в интерес на прозрачния изборен процес", коментира още д-р Даниела Дариткова.

Дариткова определи като спекулация и твърдението, че хартиените бюлетини са отживелица.
От ГЕРБ изразиха мнение, че Корнелия Нинова говори за фалшификация на изборите след като само педи няколко дни е била обвинена в същото по време на вътрешнопартийния избор в БСП.
От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела на ГЕРБ да се явят мажоритарно, да усепеят да активират 67 % от имащите право на глас и да спечелят 82 % от довеието им. Тя им каза, че ако са смели, ще е явят на този тест.

Лидерът на БСП отчете, че ГЕРБ 6 години не искат да направят машинното гласуване и че дори не са внесли продложение за председател на ЦИК.
„6 години не ви стигнаха да установите начина, по който ще бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще отговаря за тяхната собственост и логистика в изборния процес. 6 години просто не искате да го направите, защото ако има воля за честни избори, то те биха били факт много отдавна. Не на последно място сигурно знаете, че вчера изтече срокът за предложения за председател на ЦИК. Няма такива внесени. Дори и вие управляващите не сте внесли, защото не искате да поемете такава отговорност. Как ще работи изборната администрация, след като дори не сте внесли предложение“, каза още Нинова.
След изказването на Корнелия Нинова се стигна до напрежение в пленарната зала и искания за наказания.
Всичко започна с процедурата по начина на водене на Крум Зарков от БСП. „Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите в кмисия и свършихте с грухтенето“, каза още Зарков. Той визира недоволството на ГЕРБ, което прекъсваше дупликата на Корнелия Нинова.

На обвиненията на Крум Зарков реагира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя каза, че новата пленарна зала е била идейно проектирана по времето на Георги Пирински. „Движението на потоците, народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсете причини, за да си правите политически пиар“, каза още Караянчева.

С процедура по начина на водене излезе и народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов. Той разкритикува изказването на Крум Зарков, както и последвалото на Явор Божанков от БСП. Той настоя и двамата да бъдат наказани. „Грухтене е определение за комуникация на животински вид, не за народни представители“, каза още доц. Милен Михов. Той разкритикува и депутата Явор Божанков за думите му, че е искал председателят на парламента да озапти управляващите.
Предстои депутатите да продължат разискванията и работата по проекта в утрешния пленарен ден.

Деница КИТАНОВА