ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Владимир Каролев, финансов експерт: Най-после България излезе на международните капиталови пазари

16 септември 2020 | 20:38

Снимка: НДСВ

София. Най-после България излезе на международните капиталови пазари. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ финансовият експерт Владимир Каролев за взетият от страната ни 5 милиарден заем. По думите му двойният транш е направен професионално и успешно.

“Правителството най-после пласира правилно облигации. Това трябваше да се направи през април или май тази година. Правителството очакваше, че ще се постигнат някакви резултати с приемането ни в чакалнята на ERM 2, но това очакване не се оправда. Ясно беше, че няма да се оправдае. В България има много малко експерти, които разбират от дялови и капиталови пазари и такива в българското правителство няма. И все пак българското правителство избра успешни пласьори на облигации, а именно 3 банки, които от 7 години са в първите места в сегмента пласиране на еврооблигации в евро за развиващи се пазари, към които принадлежи и България“, коментира той.

Отговорността на България е на 15-ти септември 2030 г. да върне 1,5 млрд. евро. Владимир Каролев обясни, че другият вариант е България да го рефинансира и на 15-септемвси 2050 г. да върне трийсет годишната облигация.

Цоня СЪБЧЕВА