ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Димитър Димитров, ЦИК: Не е вярно, че машинното гласуваме произвежда протоколи

16 септември 2020 | 19:50

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Подвеждащо е обяснено на протестиращите, че машинното гласуваме произвежда протоколи. Това не е вярно, каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“Димитър Димитров, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и член на ЦИК.

„Вариантът, с който се настоява да се въведат машини и гласуването да е само машинно, би имал само един ефект. Би потиснал гласуването на тези, които не желаят да гласуват и тези, които нямат достатъчно социален познавателен капацитет, за да упражнят гласа си по този начин. За да бъде по-убедително Мая Манолова обикаля студията и разнася протоколи, в които са нанесени поправки и друг вариант без поправки, казвайки, че това е протокол от машините и че той е ясен и четлив. Така всички изглеждат убедени, че това е начинът. Това обаче не вярно. Протоколът е един и същ. Той се изработва на ръка. Чистият му вариант е набран на компютър и се произвежда от така наречения задраскан протокол“, обясни той.

Много от възрастните хора не могат и не искат да се научат да боравят с кеш машини. В тази връзка, ако има само машинно гласуване, около 150 000 души няма да гласуват, каза още Димитър Димитров.

Цоня СЪБЧЕВА