ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Явор Божанков, БСП: Само машинно гласуване е доказателството за честни избори

16 септември 2020 | 18:45

Снимка: НС на БСП

София. Промените в Изборния кодекс и Конституцията са отговор на управляващите към протеста. Има огромно обществено недоверие към управлението на държавата и изборния процес. Това недоволство е породено от порочния модел, който Борисов изгради – да управлява евросредства и заеми по съмнителен начин. Модел, чийто страж е Гешев. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Изборният кодекс и конституцията са опит на управляващите да печелят време, за да стигнат до избори. В момента мнозинството се крепи от ДПС и Веселин Марешки. Една конституция се изтъргува за 2 плажа. Този парламент няма легитимност да извърши тези промени”, подчерта Божанков. Той посочи, че поради тази причина от БСП са предложили да отпаднат тези текстове и да има единствено машинен вот, който е единственото доказателство за честни избори.

Народният представител припомни, че управляващите 6 години умишлено отказват да въведат машинен вот с единствената цел да оцелеят още малко на власт. „Може би ще остарея докато броят на машините се изравни с този на всички секции.” Явор Божанков допълни, че математиката показва, че Велико Народно събрание и нова конституция няма да има, като това обезсмисля всички процедури и цели единствено губене на време.

„Европейските институции искат Борисов и Гешев да обяснят всички факти около парите в шкафчетата и къщата в Барселона, а те насреща пробутват на гражданите пародия на конституция и Изборен кодекс”, каза Божанков. Според него това показва, че те нямат никакво намерение да водят диалог.

„Оставането на власт на това правителство не ни води към нищо добро. Изходът е е оставка на Борисов и Гешев и служебен кабинет, който да проведе честни и прозрачни избори”, завърши Явор Божанков.