ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

VOA: Пандемията от новия коронавирус е довела до спад на международните пътувания с 65%

16 септември 2020 | 13:17

Снимка: Катя Николова. Радио "Фокус"

Ню Йорк. Световната туристическа организация на ООН (UNWTO), съобщава, че пандемията от новия коронавирус е причинила безпрецедентен спад от 65% в международните пътувания през първата половина на годината.

Според UNWTO спадът в международните пътувания от януари до юни тази година е довел до загубата на приходи в размер на 460 милиарда долара.

Спадът е пет пъти по-голям от загубата на приходи от международен туризъм, регистрирана през 2009 г. на фона на световната финансова криза.

Органът на ООН заяви в изявление, че ще са необходими между две и четири години за да се достигне до нивата от 2019 г.

Докладът посочва, че Азия и Тихия океан са първите региони, които са почувствали въздействието на COVID-19, и като цяло районът е изправен пред най-големия спад от 72% на туристите през шестмесечния период.

Европа е вторият най-тежко засегнат регион в света, с 66% спад в международния входящ туризъм за първата половина на 2020 г. Америка, Африка и Близкия изток показаха сравними темпове на спад.

"Това представлява безпрецедентно намаление, тъй като страните по света затвориха границите си и въведоха ограничения за пътуване в отговор на пандемията", казаха от туристическата организация.

Всички световни региони и подрегиони регистрират спад от над 50% в международния входящ туризъм, излагайки на риск милиони работни места и предприятия.

Докладът показва, че към началото на септември 53% от международните дестинации са облекчили ограниченията за пътуване. Организацията изчислява, че въз основа на настоящите тенденции ще има общ спад от 70% при пристигането на международни туристи през 2020 г. този спад може да се увеличи, тъй като някои дестинации започнаха да възстановяват международните ограничения за пътуване.

Превод и редакция: Юлиян Марков