ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Броят на иззетите от офиса на Васил Божков на ул. „Московска“ №43 предмети с белези на движими културни ценности достигна 6 566

16 септември 2020 | 11:35

София. Продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43.
В хода на извършените през м. август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност.
Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Предоставяме видео и снимков материал от проведените действия по разследването в помещения в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата, които се провеждат под надзора на Специализираната прокуратура.