Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Koha Ditore (Косово): Косово обвърза създаването на ОСО с признаване на независимостта му

16 септември 2020 | 10:04

Снимка:

Прищина. Въпросът за създаването на Общността на сръбските общини (ОСО) ще се върне във фокуса на диалога между Косово и Сърбия този четвъртък, но властите в Прищина настояват, че темата ще бъде „само част от всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни", съобщава електронното издание на вестник Koha Ditore.

По думите на един от съветниците на премиера Авдула Хоти, Косово ще постави условията за прилагане на споразумението за ОСО в зависимост от искането за взаимното признаване. Изявлението бе направено преди експертните екипи на двете страни да се срещнат в четвъртък в Брюксел, където ще обсъдят „договореностите за уреждането на взаимни финансови и имуществени претенции“. Не се предвижда подписването на специални споразумения по конкретни въпроси.

„Официалната позиция на косовската делегация и министър-председателя, че не може да се постигне никакво споразумение, независимо дали дори е по въпроси, които изглеждат незначителни, освен ако не бъде постигнато окончателно споразумение, правно обвързващо, изчерпателно, което ще включва признание", цитира изданието думите на съветника на Хоти.

Създаването на ОСО е предвидено в първото Брюкселско споразумение от 2013 г., постигнато в диалога между Косово и Сърбия. През 2015 г. и двете страни, под посредничеството на Европейския съюз, бяха постигнали допълнителна договореност за създаването на асоциацията, но Конституционният съд на най-младата държава на Балканите постанови, че документът не е в съответствие с Основния закон на страната. Конституцията обаче предвижда, че принципите могат да бъдат хармонизирани с правен акт на правителството на Косово.

Този въпрос предизвика ожесточени дебати и масови протести в Косово.

Миналата седмица Хоти, изказвайки се в дебат в комисията по външни работи в Европейския парламент, заяви, че Косово ще спазва споразумението за ОСО от 2015 г. След завръщането си в Прищина той каза, че „прилагането на споразумението ще се извърши в съответствие с всяка буква от Конституцията".

Президентът на Косово Хашим Тачи разкритикува повторното отваряне на темата за ОСО, като я описа като „стъпка назад за Косово". Съгласно думите му, срещата в Брюксел между експертни екипи в четвъртък е „опасна“, добавяйки, че никой няма право да подписва ново споразумение за общините с мнозинство от сърби.

„Повторното отваряне на въпроса за ОСО, десетилетие по-късно, е неуспех за Косово. Това е удар по държавността на Косово, нарушаване на суверенитета и е опасно с оглед възможността от създаването на сръбска република в Косово. Мисля, че парламентът на Косово трябва да е много внимателен.Никой няма право да седне да обсъжда или да преговаря, камо ли да твърди, че постига ново споразумение за ОСО", категоричен бе Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов.