Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Любомир Кючуков: Конфликтът в Източното Средиземноморие ще бъде дългосрочен и ще съхрани висок взривоопасен потенциал

15 септември 2020 | 10:26

Снимка: МВнР

София. Конфликтът в Източното Средиземноморие ще бъде дългосрочен и ще съхрани висок взривоопасен потенциал занапред. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Според него сегашният конфликт между Турция и Гърция не е само ескалация на традиционната конфронтация между двете страни.

„Тук има ново качество и то действително е свързано с проучванията на залежите на нефт и газ в Източното Средиземноморие и тяхната експлоатация. Интересите и на двете страни тук са стратегически и не може да се очаква някоя от тях да направи едностранни отстъпки, защото са свързани първо с територии – става дума за морски територии, и второ - с ресурси. Чуха се анализи, че Ердоган ще се опита да изтъргува този въпрос срещу други отстъпки. Според мен, тези анализи не са съвсем точни, именно защото за Ердоган предмет на политическа търговия може да бъде въпрос с бежанците, използван като коз за натиск срещу Европа, може да бъде и преговорите за членство в Европейския съюз, което вече почва да губи интерес за него, но не и стратегическите енергоресурси в близост до Турция. Всичко това е въплътено в стратегията „Синя родина“, за която Ердоган все по-често говори и която обхваща всички околни на Турция морета“, обясни експертът.

Любомир Кючуков подчерта, че има сериозни опасения за възможен военен конфликт между страните, който ще засегне всички околни държави, включително и България.

Евелина БРАНИМИРОВА