РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Светлозар Елдъров: От подписването на Договора за приятелство с Македония минаха три години, а постигнатото е толкова малко

02 август 2020 | 15:59

Снимка:

София. От подписването на Договора за приятелство с Македония минаха три години, а постигнатото е толкова малко. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров от Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките по повод 117-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
Той заяви, че в този смисъл няма как да бъде обнадежден за българо-македонските исторически въпроси след резултатите в изборите в югозападната ни съседка.

„Няма как да бъда, след като от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Северна Македония на 1 август 2017 г. изминаха точно три години, а постигнатото е толкова малко, че само от неудобство не казвам никакво. За това обаче отговорността е на онези, които са го написали, подписали или давали експертни мнения. Точно в тази връзка ми прави впечатление, че последните сякаш не горят от желание да се афишират публично, може би защото не се гордеят със своите експертни мнения и съвети”, каза проф. Елдъров.

Деница КИТАНОВА