Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Yeni Safak: Афганистанското правителство освободи повече от 300 талибански затворници

02 август 2020 | 15:23

Снимка:

Кабул. На третия и последен ден от традиционното прекратяване на огъня за мюсюлманския празник Курбан-Байрам, афганистанското правителство обяви, че е освободило над 300 талибански затворници във връзка с продължаващите мирни усилия, пише турският вестник Yeni Safak

Обявявайки това, Службата на Съвета за национална сигурност (ССНС) заяви в изявление, че правителството е освободило още 317 затворници от талибаните от Парван и други провинциални затвори, като общият брой на освободените талибани е достигнал 4 917.

Освобождаването на затворници ще продължи, докато общият брой достигне 5100 - 100 повече, отколкото се изисква от подписаното през февруари мирно споразумение между САЩ и талибаните, се казва в съобщението.

Талибаните заявиха, че вече са завършили своята част от замяната на затворниците, като са освободили хиляда пленени представители на силите за сигурност.

Бунтовниците обявиха прекратяване на огъня по време на тридневния фестивал на мюсюлманите Ейд ал-Адха (Курбан-Байрам), който започна в петък. Афганистанското правителство приветства този ход и отговори с обещание да приключи размяната на затворници с талибаните и ги призова да се подготвят за разговори след седмица.

"Въпреки че това е значителна стъпка, афганистанците искат постоянно прекратяване на огъня и предстоящо начало на преки преговори между афганистанското правителство и талибаните", се казва в изявление, издадено от кабинета на президента.

От своя страна лидерът на талибаните в Афганистан, заяви в традиционното си послание тази година, че групата е "на прага на създаване на ислямско правителство" в опустошената от войната страна. "Нашето ясно послание остава, че не търсим монопол над властта," каза той.

Според най- новите данни на ООН в Афганистан от военните действия са пострадали 3 358 цивилни лица – 1 282 убити и 2 176 ранени през първата половина на 2020 г

Превод и редакция: Юлиян Марков