РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Марио Примджанов: Илинденско-Преображенското въстание е венецът на нашите освободителни мечти

02 август 2020 | 14:53

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Илинденско-Преображенското въстание е венецът на нашите освободителни мечти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Марио Примджанов, правнук на Кузман Шапкарев и учредител на Сдружението на родовете от Македония, по повод 117-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Той разказа, че навремето е познавал няколко участници във въстанието.

„От рода Групчеви, познавах дядо Йонче. Той такива неща разправяше. Тогава като 12-годишен много не ги оценявах, но са ми останали в паметта. Този човек цял живот е бил въстаник. Както казваше: „Пукне ли пушка, взимаме нашите пушки и отиваме натам”. Лежал е в затвора, живееше в кв. „Банишора” и на 50 години завърши висше образование. За мен сега е чест, че съм познавал такъв човек. Той беше братовчед на баба ми, а тя е дъщеря на Кузман Шапкарев, също човек, който не може да не бъде споменат в Българското възраждане. Да не говорим, че Гоце Делчев го е уважавал много. Докато са живели в Самоков, всеки път се отбивал в неговата къща. Последният път го е видял синът на Шапкарев Иван. Като малко дете му дава чифт чорапи и долно бельо. Гоце Делчев го взима, тръгва и вече не се връща. Гоце Делчев са му пожелали на добър път, а той казал: „Аз ви желая топъл кът”. Шапкарев три месеца не продумва дума на никого вкъщи, дълбоко опечален от тази загуба”, разказа Примджанов.

Според него Илинденско-Преображенското въстание е извадено от пепелта на забравата и късата памет на българската политическа класа.
Той отчете, че последните няколко години все повече и повече се говори за това въстание. „Преди това 60-70-80 години и дума не се обелваше. Надявам се следващите години да излязат още много истини за това въстание, което е върха на нашето национално освободително движение. От всички е признато това нещо, с изключение на нашите братя от Македония в днешни дни. Има какво да се желае още”, каза още Примджанов.

Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”
.