ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов: Поклон пред героите от Илинденско-Преображенското въстание, светла ще е паметта на всички, платили с живота си стремежа си за свобода

02 август 2020 | 14:18

Снимка: БСП - София

София. Поклон пред героите от Илинденско-Преображенското въстание, светла ще е паметта на всички, платили с живота си стремежа си за свобода. Това написа лидерът на БСП - София Калоян Паргов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Жребия е хвърленъ. Борбата е почната."
Така Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация обявява началото на Илинденско-Преображенското въстание срещу Османската империя. Случва се на 2 август по нов стил през 1903 година.
То бележи връхната точка в национално-освободителните борби на македонските и тракийски българи. Въстанието избухва преждевременно, само в два революционни окръга, тъй като не е завършена всестранната подготовка на населението“, пише още Паргов.

„Това бе гласът на първата клетва, положена преди десет години от Дамян Груев в Солун и израсла във всенародно съзаклятие. Безумно дързък боен зов към империята на султаните; Зов за братска помощ към освободените оттатък Рила и Родопите; Зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят... Тъкмо това обстоятелство, че въстанаха най-отдалечените от България и най-съседни до Гърция македонски краища, дойде да подчертае самородния български характер на движението против турската тирания... Въстанието в Битолско и Одринско беше масово. Целият народ се вдигна на крак и свърза съдбата си - живот, имот и чест - с изхода на борбата. Никое друго въстание на Балканите не струва в толкова късо време толкова много опустошения и невинни човешки жертви. В лицето на въстаналите македонци Турция виждаше най-завършеното въплощение на българското бунтарство“. Така деецът на ВМОРО Христо Силянов описва въстанието.

Жестокото му потушаване води до бежанска вълна. Над 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в свободна България, а 994 въстаници са убити или ранени. Цивилните жертви са 4694, 3122 са изнасилените жени и момичета, а 176 са отвлечени, 12 440 са опожарените къщи, а 70 835 остават без дом.

Поклон пред подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание! Светла ще е паметта на всички онези българи, платили с живота си стремежа си за свобода!