Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Руски депутат: Лукашенко иска да представи себе си като президент на протестиращия народ

02 август 2020 | 14:15

Снимка:

Москва. Първият заместник-председател на Комисията на Държавната Дума по въпросите на ОНД, евроазиатската интеграция и отношенията със сънародниците Константин Затулин коментира ситуацията с ареста в Беларус на 32 граждани на Руската федерация, които Минск нарече бойци на Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“. Според Затулин зад всичко това стои желанието на Лукашенко да си осигури шести президентски мандат за себе си и да има основания за потискане на протестната активност на гражданите, цитира думите му руският вестник “Московский Комсомолец“

Затулин определи действията на Лукашенко като „недружелюбни, опортюнистични и много несериозни“, а всички обяснения на беларуската страна в случая като „неиздържащи критика. Освен това първата група руснаци безопасно е продължила през територията на Беларус до местоназначението си, отбеляза той и добави, че задържането на втората група е свързано само с желанието на ръководството на Беларус да използва повода за обявяване на чужда заплаха.

Затулин подчерта, че това ще бъде използвано от беларуските власти за създаване на претекст за отмяна на изборите, „затягане на гайките“ и привеждане на президентските избори към безалтернативен вариант.

"Лукашенко рискува отношенията с Русия в името на собствените си интереси, за да се наложи отново като президент, когато в страната се зароди протестното движение", заяви руският политик.

Затулин също изрази мнение, че Лукашенко се е превърнал в „паразит, практически паразит в руско-белоруските отношения, изнудвач“.

Депутатът предложи да бъде отзован руският посланик от Беларус за консултации. „Ние не започваме тази игра“, отбеляза Затулин. Той припомни също, че има и друг момент, свързан с желанието на Украйна да получи част от задържаните руснаци.

Превод и редакция: Юлиян Марков