Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Плажовете по Южното Черноморие в България са замърсени

02 август 2020 | 12:28

Снимка: Община Бургас

Бургас. . Няколко поредни дни, в южната част на Черноморието на България, морето изхвърля топчета палмово масло по плажовете. Туристите, които почиват на брега, изпратиха сигнал до официалните власти за факта на замърсяването, а на някои плажове почиващите сами решиха да почистят пясъка и събраха няколкостотин килограма палмово масло, предава TACC.

"Маслото вреди на морската екосистема, дори миризмата от него пречи на нормалната почивка на плажа и представлява заплаха за здравето, особено за децата. Ето защо ние, без да чакаме властите, направихме опит за почистване на плажа", каза екоактивистът Борис Садов пред българска медиа

Варненската морска администрация не се съгласи със становището на еколозите за опасността от замърсяване.

"Палмовото масло е растителен продукт. Най-вероятно той е попаднал в морето от един от корабите, плаващи в международни води край българското крайбрежие. Неблагоприятната ситуация е възникна поради особеностите на времето, вятърът изтласква маслото директно към брега. Няма нищо опасно, обаче в тази ситуация и морският живот не е застрашен от този продукт", обясни директорът на Морска администрация Валентин Енчев.

Санитарните служби са взели проби от масло за допълнителни тестове, но резултатите все още не са готови.

Междувременно ситуацията се влошава, а маслените топчета са се разпръснали върху десетки километри и са стигнали до плажовете в най-южната част на Черноморието, в района на град Ахтопол.

"Станахме свидетели на друго безобразие - активното бездействие на властите. Световната практика изисква поставянето на бонови заграждения и премахването на замърсяването в морето в подобни ситуации, но в България нищо подобно не се прави", коментира ситуацията екологът Атанас Русев.

През август десетки хиляди гости се събират на плажовете в България, температурата на въздуха и водата е почти равна и се поддържа на около 27 градуса.

Превод и редакция: Юлиян Марков