РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Светлозар Елдъров: Не е достатъчно изучаването на освободителната борба на македонските и тракийските българи

02 август 2020 | 12:05

Снимка:

София. Не е достатъчно изучаването на освободителната борба на македонските и тракийските българи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров от Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките по повод 117-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

„Доколкото ми е известно, поне допреди няколко години, тази проблематика се изучаваше в учебниците по история и цивилизация за 6-ти и 11-ти клас, при това в един общ урок за периода 1878 – 1912 г., където за въстанието се отделяха само по няколко реда. По новата програма това се прави в 7-ми и 10-ти клас, но пак на същото равнище”, коментира още проф. Елдъров.

По думите му парадоксът е, че за Априлското въстание от 1876 г. в учебниците има отделен урок, а за Илинденско-Преображенското въстание, за което нашата историческа наука с основание твърди, че е вторият най-висок връх след него в българското националноосвободително движение, се отделят само по два или три абзаца.

„Със съжаление забелязвам също, че и в академичната наука този въпрос не е от най-атрактивните. Това обаче може да се каже и за културата и изкуството. Не ми е известно например българската кинематография да е създала нещо по-мащабно от филма „Мера според мера“ от 1981 г., който и тия дни по липса на друго се върти по телевизионните екрани. Затова, ако трябваше да отговоря на въпроса ви в телеграфен стил, отговорът щеше да бъде – не, не отдаваме на Илинденско-Преображенското въстание значимото внимание и уважение, за съжаление”, допълни още историкът.

Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”
.