Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“: Играта с ЧВК „Вагнер“ вкара Лукашенко в капан

02 август 2020 | 11:49

Снимка:

Минск. Кремъл нарече ареста на 33 руснаци в Беларус неоснователен и изрази надежда за тяхното бързо освобождаване. Минск в същото време изпрати списък с арестуваните в Украйна, в който Киев намери 28 участници във военните действия в Донбас. Сега екстрадицията на задържаните в която и да е от страните ще развали отношенията на Лукашенко с другата страна. А вътре в Беларус тази история с „бойците на частната военна компания (ЧВК)“ не му донесе предизборни ползи, коментира руският вестник “Взгляд“

Президентът Владимир Путин председателства заседание на Съвета за сигурност, посветено на съдбата на задържаните в Беларус 33 руски граждани. Според думите на неговия прессекретар Дмитрий Песков "е била изразена надеждата, че в близко бъдеще тази история ще бъде изяснена и необосновано задържаните руски граждани ще бъдат освободени". Още преди срещата Песков заяви, че задържането на групата руснаци не съответства на формата на съюзническите отношения между двете страни.

Междувременно Киев очаква, че поне част от задържаните ще бъдат екстрадирани в Украйна. В петък сутринта стана известно, че Минск е изпратил списъци със задържани в Киев, предлагайки да се провери дали някой от тях е участвал във войната в Донбас. В петък вечерта главната прокуратура на Украйна, след като проучи списъците, призова Минск да екстрадира мнозинството - 28 от 33 - от задържаните „бойци“. Киев счита девет от тях за свои граждани.

Освен това се проведе телефонен разговор между ръководителите на външните министерства на двете републики. Малко след това бе съобщено, че дипломатите са започнали подготовка за посещението на Зеленски в Беларус, като предварително го насрочват за есента.

Москва е изненадана, че Минск реши да изпрати списъци с руски граждани в Киев, тъй като цялата тази история формално не засяга Украйна. „Историята е пълна с неясноти. Не е ясно кой е в тези списъци, защо са изпратени за Украйна. Може би това е някаква многоходова комбинация“, предложи Андрей Климов, заместник-председател на Комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията.

Историята със задържането на руснаци очевидно е свързана с предизборната кампания в Беларус и не вещае нищо добро, сигурен е сенаторът.

„Настъпиха съвкупност от обстоятелства, които президентът на Беларус счете за правилно да използва в предизборната кампания, придавайки й скандален характер, каза сенаторът пред вестник „Взгляд“ „Лукашенко ще спечели изборите си на всяка цена. За него основното не са отношенията с Москва, а вътрешната политика ".

Русия трябва да действа много внимателно, смята Климов. „От една страна, ние трябва да защитим правата на нашите граждани, но от друга, да вземем предвид, че има повече от достатъчно хора, които искат да ни скарат. Антируските сили ще разгърнат тази ситуация “, предупреди Климов.

Експертите в Киев виждат ситуацията много по-опростена: изпращайки списък на арестуваните в Украйна, Лукашенко се опитва да предизвика Русия към резки мерки за ответни действия, за да ги използва по-късно в предизборната кампания.

Превод и редакция: Юлиян Марков