РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Красимир Премянов: Историята на Илинденско-Преображенското въстание е написана с кръвта на хиляди българи, които не са се делели по географски признак

02 август 2020 | 09:40

Снимка: БСП

София. Историята на Илинденско-Преображенското въстание е написана с кръвта на хиляди българи, които не са се делели по географски признак. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

„Българи са били в Тракия, българи са били в Македония, и в Мизия и в Добруджа. По-нататък политиката е очертала географските граници да станат държавни“, каза още Премянов.
По думите му тази част от историята свързва живеещите в сегашната Северна Македония и българите, живеещи в пределите на Република България, в едно цяло.

„Както и конюнктурно да интерпретират, да си играят с фактите и да делят България на парчета, не могат да отделят двете части на едно цяло – поне исторически, каквито са българите в Северна Македония и живеещите в България българи“, изтъкна още председателят на Съюза на тракийските дружества.

Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.