ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Боил Банов: България няма да допусне нито един артист да бъде оставен без подкрепа

02 август 2020 | 09:12

Снимка: Министерство на културата

София. България няма да допусне нито един артист да бъде оставен без подкрепа. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му 15-те млн. лв, които бяха отпуснати култура, от които 12 млн. за свободните творци, са продължение на една политика откакто започна кризата с COVID-19.

„7.5 млн. вече се дадоха на свободните артисти – тези, които не са на трудов договор. Държавата е подкрепила генерално не само по време на извънредното положение, но и занапред всички държавни учреждения с твърдо осигуряване на заплата, осигуровки и режийни на съответния институт. Оттам насетне хората на свободна практика, които са около 3000, като 2200 са през НАП, но има и още една част, които не се осигуряват така, но реално са на свободна практика и работят това. За тях сме дали възможност всеки от тях да кандидатства персонално за 4000 лв. за единичен проект. Условията са да разработи материал, който да е по българска драматургия (българска поезия, литература, български текст и т.н.) т. е. да е свързан с Родината и когато разработят проекта, да ни го дадат онлайн, за да се качи на една платформа и да може всеки да го види.
Това е COVID мярка за поощрение на всеки един конкретно. При нас и първата мярка, която беше за 1 180 човека, 1150 се възползваха от нея за 3 заплати и 3 осигуровки“, посочи Банов.

„На Фонд „Култура“ две години подред направихме увеличение на бюджета. Досега разпределяше по проекти 2 млн. лв., а сега – 24.5 млн. лв. До преди 3 години тези средства бяха 400 000 лв. Важното е, че има резонни мерки. Направихме 7.5 млн. веднъж, сега още 15 млн. Това са неща, които сме коментирали много отдавна с правителството и тези мерки няма да са последните. България няма да допусне нито един артист да бъде оставен без подкрепа.
Ако няма някой възможност да направи проект за нещо българско, жалко за артистите в тази държава. Ако някой толкова не желае и не му се работи върху български материал, останалите ни програми, които са за около 15 млн. лв. са отворени за всякакви проекти. Имаме дори за цирк и вариететно изкуство подкрепа от 700 000 лв., както и за подкрепа на автори чрез Литературния музей за 300 000 лв. Те ще бъдат подкрепени на база на своята идея. Ще ги подкрепим, за да развият идеята си“, допълни той.