РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Навършват се 109 години от смъртта на легендарния войвода Апостол Петков - Ениджевардарското слънце

02 август 2020 | 08:06

Снимка: Агенция "Фокус"

Апостол Петков Терзиев е роден на 6 май 1869 г. в гевгелийското село Боймица, Гърция и е отровен от гъркоманин на 2 август 1911 г. в Енидже Вардар. Апостол, или Постол войвода е наречен от народа Ениджевардарското слънце. Възпят е приживе с десетки народни песни.

Американския журналист Алберт Сьониксен, който прекарва известно време с него в Енджевардарското езеро, го нарича македонският Робин Худ. За него са казвали, че „хем арамия, хем сайбия“. Апостол произхожда от стария хайдушки род Терзиеви. По-големият му брат Митре Терзиев е хайдутувал в Паяк, по-малкият му брат Тано Терзиев и братовчед му Андон Терзиев загиват като четници на ВМОРО.

Апостол Терзиев остава неграмотен и първоначално работи като кантонер по железопътната линия Солун-Скопие, но през 1892 година, става хайдутин и с брат си Тано и трима други четници хайдутува в Гевгелийско и Ениджевардарското езеро. Обект на техните шетания е и Паяк планина. Апостол войвода бързо изплита здрава революционна мрежа в Ениджевардарско и Гевгелийско и става организационен войвода, истински защитник на българщината в региона. Доразвива в Ениджевардарското езеро мрежата от наколни колиби, които служат като убежище на четата му, и край които води много сражения.

В периода 1904-1908 г. води ожесточена борба с гръцките андарти. Въпреки слабото въоръжение на четниците в Ениджевардарско, околията под командването на Апостол войвода участва активно в Илинденското въстание.