ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

БСП отбеляза 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в България на връх Бузлуджа (ОБЗОР)

01 август 2020 | 21:46

Снимка: БСП

София. По решение на Изпълнителното бюро на БСП днес на Историческата поляна под връх Бузлуджа беше отбелязана 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в България. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд, както и на Паметника на свободата на връх Шипка в чест на боевете при Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878) и на 142-ата годишнина от Освобождението на България.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че Бузлуджа е тяхната клетва пред България.
„Клетва за почтеност и грижа за хората. Клетва за вярност към каузата на героите на България и на нашите първооснователи.
Но е клетва и за бъдещето пред българския народ, че можем да му покажем път. Че можем да водим по този път, че подаваме ръка днес от тук на всеки почтен, честен, истински българин родолюбец, който милее за отечеството. Нека си тръгнем от тук с тази клетва - грижа към хората, вярност на каузата, смелост за бъдещето и единение за България. Световната пандемия от COVID-19 ни попречи тази година да направим традиционния си събор така, както винаги го правим. Но вярвам, че днес десетки хиляди социалисти, стотици хиляди наши симпатизанти сме заедно, където и да се намираме. Заедно със сърцата и умовете си. Събира ни миналото, но ни събира и настоящето, и бъдещето. Тук сме за миналото, за да се преклоним пред нашето началото. Пред Дядото Благоев, пред нашите първооснователи. Да почетем онези стотици хиляди социалисти, които за 129 години са дали сили, младост, труд, а някои и живота си за нашите идеали-справедливост, солидарност, равенство, мир и родолюбие“, посочи тя.
Лидерът на БСП-София Калоян Паргов също се включи в поднасянето на цветя и венци на Бузлуджа.
„Каузата на Димитър Благоев и основателите на партията ни ще е жива, докато делото им има последователи и вярата в него е в сърцата на милиони. Има много оптимизъм и надежда в символното преминаване от младите хора по стъпките на основателите на нашата партия. На онези двайсетина души, които имат куража, в мрачни времена, когато свободата на политическото изразяване е силно ограничена, да положат основите на организираното социалистическо движение в България. 129 години българските социалисти, в мирни и бурни времена, отстояват общочовешките ценности справедливост, солидарност, равенство и свобода. Така е и днес – ние, от БСП, сме редом с гражданите в битката за утрешния ден на България“, посочи той.
Теодора ПАВЛОВА