Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на международните новини до 13 часа (Агенция "Фокус")

01 август 2020 | 18:31

Снимка: Pixabay.com

Вашингтон. Двамата астронавти на НАСА се подготвят да направят кацане във вода след 45 години, въпреки заплахата от урагана „Исаяс“ край бреговете на Флорида, пише британският вестник The Guardian.

Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са готови да се върнат на Земята от Международната космическа станция в неделя, след като излетяха в Космоса през май на частен космически кораб, построен от SpaceX.

Тяхната мисия, наречена Demo-2, също бележи първия път, когато НАСА изстрелва астронавти от американска земя след девет години.

От НАСА заявиха, че ще продължат да следят урагана „Исаяс“, когато се приближава до южна Флорида през уикенда.

Бенкен каза пред репортери по време на пресконференция в петък: „Няма да напуснем космическата станция без добри възможности за кацане пред нас, хубаво време за приводняване.“

Последният път, когато астронавти са кацали в океана е бил през юли 1975 г. по време на мисия на „Аполо“..

Оттогава астронавтите винаги са се приземявали на твърда земя, използвайки космическите совалки на НАСА или капсулите „Союз“ на руската космическа агенция.

Ако всичко върви по план, това кацане ще отбележи нова ера за американската астронавтика , която ще разполага с космически кораб, готов да изстреля астронавти в космоса от американска земя.

Приводняването е последната стъпка в мисията, предназначена да тества системата за управляеми осмически полети на SpaceX - включително операции по стартиране, скачване, приводняване и прибиране на екипажа.

На пресконференция след старта през май, Илон Мъск - който е основател на SpaceX - заяви, че не може да "обяви победа все още", подчертавайки, че "връщането може да бъде по-опасно от заминаването".

Мъск каза тогава: „Трябва да ги върнем безаварийно у дома и да се уверим, че правим всичко възможно, за да сведем до минимум този риск от навлизане в атмосферата.“
***

Лондон. Премиерът Борис Джонсън отложи облекчаването на мерките срещу разпространението на коронавируса и подготви страната за една есен, без контакти с близки и приятели, пише британският вестник The Times.

На пресконференция на Даунинг Стрийт, след като на домакинствата беше забранено да се срещат помежду си вкъщи в части от Северозападна Англия, Крис Уити, главният лекар на Кралството, категорично предупреди, че страната е „достигнала границите“ на възможните облекчения.

„Ако искаме да правим повече неща в бъдеще, може да се наложи да правим по-малко от някои други неща сега“, каза той. „Идеята, че можем да отворим всичко и да държим вируса под контрол, очевидно е погрешна.“

Премиерът Джонсън каза, че завръщането на учениците в училище е национален приоритет, но в други области свободите са „условни“. Неофициално правителствените източници твърдят, че стратегията на премиера е да поддържа училищата отворени, дори ако това означава намаляване на свободата на домакинствата да се социализират, за да позволи на работниците да ходят на работа и икономиката да се движи.

Джонсън също така затегна правилата относно покритията за лица, които ще станат задължителни след една седмица в музеи, галерии, кина и други закрити обществени пространства, където непознати се смесват.

Последните данни на Службата за национална статистика разкриват, че новите инфекции са се удвоили от края на юни до около 4 200 на ден.

Даунинг Стрийт е обезпокоен от нарастването на инфекциите, скоро след като правилата бяха облекчени на 4 юли, за да могат две домакинства да се срещнат на закрито. Страховете са, че през есента и зимата, когато хората прекарват много повече време на закрито, инфекциите ще излязат извън контрол през най-натоварения период за Националната здравна система (НЗС).

Източник на Даунинг Стрийт каза: „Няма много доказателства, че повторното отваряне на училищата ще доведе до голяма промяна в процента на зараза и очевидно помага на хората да отидат на работа. Но това не е така при групи хора, които се социализират. Трябва да бъдем внимателни, за да защитите икономиката, защото тя вече понесе голям удар. “

Борис Джонсън каза, че макар да съжалява, че не може да продължи със следващия етап на отваряне на икономиката, той няма да позволи на вируса да "причини повече болка и повече страдания".

Той също така използва момента, за да заложи вкъщи нов лозунг „ръце, лице, пространство“, предназначен да припомни на британците за придържане към съветите за хигиена, носене на маски и социално дистанциране.