Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

01 август 2020 | 18:30

Снимка: Wikipedia

Ню Йорк. Кошмарът за всеки служител е ужасният началник - всеки от нас знае поне един такъв началник - който е крайно некомпетентен, но не иска да напусне поста си. Такива хора имат въздействие, противоположно на това на цар Мидас - всичко, до което се докоснат, се превръща в мръсотия - но правят всичко възможно, нарушават всички норми, за да останат в кабинета си, разположен в ъгъла на знанието. И унищожават организациите, които трябва да ръководят, а понякога дори ги разрушават. Доналд Тръмп, разбира се, е един такъв шеф. За съжаление той не е само лош бизнес лидер. Той е, нека Бог да ни помогне, президентът на Съединените американски щати, пише американският журналист Пол Кругман във вестник New York Times в материал, представен без редакторска намеса.

Може ли да се намери друг президент, който е направил толкова грешки по време на голямо изпитание, колкото Тръмп през последните няколко месеца? Той отхвърли съветите на здравните експерти и настоя за бързо икономическо възстановяване, надявайки се икономическият бум да продължи до изборите. Той осмива и омаловажава мерки, които могат да забавят разпространението на коронавируса, включително носенето на маски и социално дистанциращи практики, и в резултат това, което трябваше да бъде здравият разум, се превърна в първа линия на културната война.

Резултатът беше пагубен както от епидемиологическа, така и от икономическа гледна точка.

През последните няколко седмици броят на смъртните случаи от Сovid-19 надхвърли средно хиляда души на ден, докато в Германия цифрата е четири! – човека!. Вицепрезидентът Майк Пенс каза в средата на юни: "Няма" втора вълна "от коронавирус" и дори тогава думите му се превърнаха в проявление на прикрит оптимизъм и днес те вече се възприемат като черна шега.

И всички тези допълнителни смъртни случаи изглежда не са ни научили на нищо по отношение на икономическите резултати. Свиването на американската икономика през първата половина на 2020 г. беше почти идентично с това, което се случи в Германия, въпреки значително по-големия брой на смъртните случаи в САЩ. Въпреки че животът в Германия до голяма степен се връща към нормалното си състояние, многобройните показатели предполагат, че след двумесечен растеж на работните места икономическото възстановяване е в застой и Америка вече е изправена пред увеличаване на разпространението на пандемията на коронавирус.


След известно време обаче ситуацията ще се влоши. Тръмп, неговите служители и техните съюзници в Сената бяха напълно убедени в идеята, че икономиката на Съединените щати е изправена пред стряскащо бързо възстановяване, въпреки вълната от нови случаи и смърт. Те повярваха в тази идея толкова силно, че изглеждат напълно неспособни да приемат убедителни доказателства, които опровергават идеите им.
Само преди няколко дни Лари Кудлоу, главен икономист в администрацията на Тръмп, настоя, че така нареченото V-образно възстановяване все още се случва и че „новите регистрации и пререгистрации на безработни без проблеми бързо намаляват“. ... Но всъщност и двата показателя се увеличават.

Въпреки това членовете на екипа на Тръмп настояват, че е близо икономическотото възстановяване и отказаха да забележат, че това не се случва, така че сега сме в икономическа криза, която можеше да бъде избегната.

Поради бездействието на републиканците, милиони безработни вече са получили последните чекове, изплатени им като част от програмата за обезщетение за безработица от пандемията, която има за цел да подкрепи хората в отслабена от епидемия икономика. Но вирусът все още бушува, докато помощта, от която се нуждаят хората, е спряна.

Така Тръмп изобщо не си свърши работата, действията му се превърнаха в болка за милиони американци и причиниха ненужната смърт на хиляди хора. Може би не му пука за това, но това тревожи избирателите. Следователно той трябва да се опита да промени ситуацията, поне въз основа на политически и лични интереси.

Но има един проблем: дори Тръмп да успее да се поучи от собствените си грешки, времето вече е загубено. Ако страната беше в такава ситуация преди година, тогава за Тръмп, може би, все още щеше да има възможност да постави коронавируса под контрол и да насочи икономиката към растеж. Изборите обаче дебнат зад ъгъла.

Да предположим, че броят на смъртните случаи и новите работни места се подобряват леко през следващите три месеца. Доколко това може да промени мнението на избирателите за този могъщ човек, който не вижда реалната ситуация в страната? Ще се доверят ли на такъв политик дори на фона на добри новини, но след разочаровани надежди тази пролет? В това отношение Тръмп е просто фалирал президент и всички разбират това, с изключение на най-заклетите му привърженици.

Но, както е казано в началото, Тръмп е един от онези кошмарни началници, които не могат да си вършат работата, но не се оттеглят.

Затова сега, разбира се, говори за отлагане на изборите. Беше предвидимо; всъщност Джо Байдън го предсказа преди няколко месеца, което предизвика много подигравки от експертите (доколкото знам, никой от тях не се извини).

В момента Тръмп вече не може да промени нищо. Изборите ще се проведат на 3 ноември. Но ето какво може да направи Тръмп, ако загуби: той може да твърди, че тези избори са били откраднати от него, че са били фалшифицирани милиони бюлетини и резултатите от гласуването не са законни. В края на краищата той вече го направи, след като беше победен в народно гласуване през 2016 г., въпреки че спечели избирателната колегия.

Тези трикове най-вероятно ще му попречат да остане в Белия дом, въпреки че процесът на изгонването му от там може да е ... интересен. Неговите каскади обаче могат да предизвикат хаос и евентуално жестоки последствия в цялата страна. И всички онези хора, които не вярват, че поддръжниците на Тръмп ще се опитат да саботират администрацията на Байдън - включително усилията за борба с пандемията на коронавирус - просто игнорират това.

Това се случва, когато кошмарен началник започне да управлява страната. И никой не може да каже кога щетите, причинени от него, ще бъдат премахнати, ако изобщо може да се направи.
***

Минск. Идва краят на многовекторната политика на Лукашенко – него го очаква Майдан и политическа изолация, пише украинското издание “Главред“, коментирайки скандала със задържането на "руски наемници" край Минск.

Без да се задълбочава в теориите на конспирацията и различни версии на това, което се е случило, се очертава една обща тенденция

Лукашенко проведе уникален социален експеримент в Беларус, като запази държавния контрол върху икономиката и значителна част от социалните задължения на държавата. Държавата не беше богата, но и не беше бедна. Промишлеността може да не е много ефективна, но фабриките работеха. И земеделието работеше.

Успоредно с това се разви новата икономика - ИТ сферата, секторът на услугите. Може би не толкова интензивно, колкото можеше, но се разви.

Но всичко това би могло да съществува само при две условия. Първото е масивната подкрепа на Русия. Второто е повече или по-малко стабилна икономическа ситуация в света.

Сега и първото, и второто са на път да отпаднат. Русия не иска да дава повече подаяния, без да задълбочава интеграцията в Съюзната държава. А в света бушува безпрецедентна икономическа криза.

Следователно експериментът на Лукашенко приключва и Беларус чака системата да бъде бракувана. И единственият въпрос е кой и как ще проведе това бракуване. Или Западът по украински модел. Или Русия, интегрирайки беларуската икономика в своя собствена.

За първия ("западния" вариант) Бащицата (Ликашенко – бел.ред.) изобщо не е нужен. В най-добрия случай го очаква емиграция (макар че сега не е съвсем ясно къде). При втория вариант той има някои възможности да се съпротивлява, ако се е договорил с Русия за прехода на властта.

Но Лукашенко не иска да избира между тези сценарии. Той се опитва да маневрира, опитва се да се покаже като съюзник на Запада, показвайки интригите на Русия и нейните частни военни компании (ЧВК). Но стратегически това едва ли ще му помогне.

Ако след изборите Лукашенко бъде обявен за победител и започне Майдан, тогава той няма да има специални опции. Или да го задуши, или да си тръгне. Ако той го задуши (и засега всичко върви натам), тогава най-вероятно отношенията му със Запада ще бъдат нулирани. След което, може би, Бащицата все пак ще се съгласи да приеме предложението на Москва за интеграция, което той преди това отказаше.

Но има и алтернативна версия, че Москва (особено след историята с ЧВК) вече е зачертала Лукашенко и ще работи за неговото отстраняване, след което ще се проведат нови избори. Кремъл ще издигне един от бившите беларуски служители на тях, опитвайки се да осигури победата му над прозападния кандидат.

Тази игра обаче е рискована. Защото никой не може да каже как ще се развият събитията след напускането на Лукашенко. И какво влияние ще окаже неговото сваляне върху ситуацията в Русия, също не е ясно.

Следователно е очевидно, че по-приемлив вариант за Кремъл е постепенното прехвърляне на властта от Лукашенко на друга фигура.

Но Бащицата не е съгласен с това и, изглежда, възнамерява да се бори за властта и на двата фронта. Поне засега.
***

Пекин. Сред любителите на бирата има поговорка, че „лятото не е добро без бира“. Смята се, че студената бира е добра за освежаване в жегата и утоляване на жаждата. Някои обичат да се събират с приятели на бира. Според тях това не само помага за охлаждане в жегата, но и разпуска напрежението. Това повдига въпроса, наистина ли бирата ви охлажда, коментира китайският вестник “Женмин Жибао“.

Много хора смятат, че само студената бира е освежаваща. Всъщност бирата със стайна температура има същите свойства. Според "Циянкан жибао“" по време на производството на бира специален апарат чрез компресия под високо налягане насища напитката с въглероден диоксид, поради което в бирата се появяват мехурчета. Тези мехурчета са въглероден диоксид. Тъй като налягането на въздуха в стомаха е много по-ниско, отколкото в бутилка бира, а температурата е по-висока, въглеродният диоксид не се абсорбира в храносмилателния тракт, следователно, когато влезе в стомаха, той ще се отдели от тялото с оригване или по друг начин. По това време топлината се отделя и от тялото, което води до усещане за прохлада.

Докато пиенето на бира може да ви помогне да утолите жаждата си в жегата, това всъщност е измамно и временно. Гонг Хонбин, национален обществен диетолог, каза пред вестник „Бейхуа Жибао“, че пиенето на студена бира в горещо време може дори да има отрицателно въздействие върху здравето. Охладената бира нарушава работа на стомаха, което може да причини дискомфорт в горната част на корема, умора и други неприятни симптоми. Пиенето на тази напитка в големи количества може да причини горчивина в устата, лош дъх, функционални смущения на храносмилането и други заболявания.

Трябва също да се отбележи, че въпреки ниското съдържание на алкохол в бирата, не бива да се увличате от нея, в противен случай това може да причини сериозна вреда на организма. Според изданието, прекомерната консумация на бира може да доведе до следните негативни последици:

1. Болести на стомашно-чревния тракт. Пиенето на бира редовно уврежда стомашната лигавица, което може да доведе до гастрит и пептични язви, както и до стомашен дискомфорт, подуване на корема и рефлукс на киселина.

2. Заболявания на сърцето. Въпреки че бирата е слабоалкохолна напитка, когато се консумира в големи количества, алкохолът постепенно ще се натрупва в организма и повлиява неблагоприятно върху работата на сърцето, което може да причини тахикардия, аритмия и други симптоми.

3. Образуване на камъни в бъбреците и подагра. Бирата съдържа не само калций и оксалова киселина, но и гуанилова киселина, което увеличава количеството на пикочната киселина в организма, което може да доведе до камъни в бъбреците и да причини подагра.

Също така много хора обичат да смесват алкохола с други напитки, например бира със спрайт. Съобщава се обаче, че газираните напитки отделят въглероден диоксид от стомаха и ускоряват усвояването на алкохола, което довежда до по-бързо алкохолно опиянение. Следователно не бива да се прави това.