Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Великобритания забавя облекчаването на мерките срещу коронавируса

01 август 2020 | 17:29

Снимка: Twitter

Лондон. Премиерът Борис Джонсън отложи облекчаването на мерките срещу разпространението на коронавируса и подготви страната за една есен, без контакти с близки и приятели, пише британският вестник The Times.

На пресконференция на Даунинг Стрийт, след като на домакинствата беше забранено да се срещат помежду си вкъщи в части от Северозападна Англия, Крис Уити, главният лекар на Кралството, категорично предупреди, че страната е „достигнала границите“ на възможните облекчения.

„Ако искаме да правим повече неща в бъдеще, може да се наложи да правим по-малко от някои други неща сега“, каза той. „Идеята, че можем да отворим всичко и да държим вируса под контрол, очевидно е погрешна.“

Премиерът Джонсън каза, че завръщането на учениците в училище е национален приоритет, но в други области свободите са „условни“. Неофициално правителствените източници твърдят, че стратегията на премиера е да поддържа училищата отворени, дори ако това означава намаляване на свободата на домакинствата да се социализират, за да позволи на работниците да ходят на работа и икономиката да се движи.

Джонсън също така затегна правилата относно покритията за лица, които ще станат задължителни след една седмица в музеи, галерии, кина и други закрити обществени пространства, където непознати се смесват.

Последните данни на Службата за национална статистика разкриват, че новите инфекции са се удвоили от края на юни до около 4 200 на ден.

Даунинг Стрийт е обезпокоен от нарастването на инфекциите, скоро след като правилата бяха облекчени на 4 юли, за да могат две домакинства да се срещнат на закрито. Страховете са, че през есента и зимата, когато хората прекарват много повече време на закрито, инфекциите ще излязат извън контрол през най-натоварения период за Националната здравна система (НЗС).

Източник на Даунинг Стрийт каза: „Няма много доказателства, че повторното отваряне на училищата ще доведе до голяма промяна в процента на зараза и очевидно помага на хората да отидат на работа. Но това не е така при групи хора, които се социализират. Трябва да бъдем внимателни, за да защитите икономиката, защото тя вече понесе голям удар. “

Борис Джонсън каза, че макар да съжалява, че не може да продължи със следващия етап на отваряне на икономиката, той няма да позволи на вируса да "причини повече болка и повече страдания".

Той също така използва момента, за да заложи вкъщи нов лозунг „ръце, лице, пространство“, предназначен да припомни на британците за придържане към съветите за хигиена, носене на маски и социално дистанциране.

Превод и редакция: Юлиян Марков