ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Американските астронавти се подготвят за първо кацане във водата от 45 години

01 август 2020 | 15:36

Снимка: Pixabay

Вашингтон. Двамата астронавти на НАСА се подготвят да направят кацане във вода след 45 години, въпреки заплахата от урагана „Исаяс“ край бреговете на Флорида, пише британският вестник The Guardian.

Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са готови да се върнат на Земята от Международната космическа станция в неделя, след като излетяха в Космоса през май на частен космически кораб, построен от SpaceX.

Тяхната мисия, наречена Demo-2, също бележи първия път, когато НАСА изстрелва астронавти от американска земя след девет години.

От НАСА заявиха, че ще продължат да следят урагана „Исаяс“, когато се приближава до южна Флорида през уикенда.

Бенкен каза пред репортери по време на пресконференция в петък: „Няма да напуснем космическата станция без добри възможности за кацане пред нас, хубаво време за приводняване.“

Последният път, когато астронавти са кацали в океана е бил през юли 1975 г. по време на мисия на „Аполо“..

Оттогава астронавтите винаги са се приземявали на твърда земя, използвайки космическите совалки на НАСА или капсулите „Союз“ на руската космическа агенция.

Ако всичко върви по план, това кацане ще отбележи нова ера за американската астронавтика , която ще разполага с космически кораб, готов да изстреля астронавти в космоса от американска земя.

Приводняването е последната стъпка в мисията, предназначена да тества системата за управляеми осмически полети на SpaceX - включително операции по стартиране, скачване, приводняване и прибиране на екипажа.

На пресконференция след старта през май, Илон Мъск - който е основател на SpaceX - заяви, че не може да "обяви победа все още", подчертавайки, че "връщането може да бъде по-опасно от заминаването".

Мъск каза тогава: „Трябва да ги върнем безаварийно у дома и да се уверим, че правим всичко възможно, за да сведем до минимум този риск от навлизане в атмосферата.“

Превод и редакция: Юлиян Марков