ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

„Женмин Жибао“ (Китай): Охлажда ли студената бира през лятото

01 август 2020 | 13:48

Снимка: Агенция "Фокус"

Пекин. Сред любителите на бирата има поговорка, че „лятото не е добро без бира“. Смята се, че студената бира е добра за освежаване в жегата и утоляване на жаждата. Някои обичат да се събират с приятели на бира. Според тях това не само помага за охлаждане в жегата, но и разпуска напрежението. Това повдига въпроса, наистина ли бирата ви охлажда, коментира китайският вестник “Женмин Жибао“.

Много хора смятат, че само студената бира е освежаваща. Всъщност бирата със стайна температура има същите свойства. Според "Циянкан жибао“" по време на производството на бира специален апарат чрез компресия под високо налягане насища напитката с въглероден диоксид, поради което в бирата се появяват мехурчета. Тези мехурчета са въглероден диоксид. Тъй като налягането на въздуха в стомаха е много по-ниско, отколкото в бутилка бира, а температурата е по-висока, въглеродният диоксид не се абсорбира в храносмилателния тракт, следователно, когато влезе в стомаха, той ще се отдели от тялото с оригване или по друг начин. По това време топлината се отделя и от тялото, което води до усещане за прохлада.

Докато пиенето на бира може да ви помогне да утолите жаждата си в жегата, това всъщност е измамно и временно. Гонг Хонбин, национален обществен диетолог, каза пред вестник „Бейхуа Жибао“, че пиенето на студена бира в горещо време може дори да има отрицателно въздействие върху здравето. Охладената бира нарушава работа на стомаха, което може да причини дискомфорт в горната част на корема, умора и други неприятни симптоми. Пиенето на тази напитка в големи количества може да причини горчивина в устата, лош дъх, функционални смущения на храносмилането и други заболявания.

Трябва също да се отбележи, че въпреки ниското съдържание на алкохол в бирата, не бива да се увличате от нея, в противен случай това може да причини сериозна вреда на организма. Според изданието, прекомерната консумация на бира може да доведе до следните негативни последици:

1. Болести на стомашно-чревния тракт. Пиенето на бира редовно уврежда стомашната лигавица, което може да доведе до гастрит и пептични язви, както и до стомашен дискомфорт, подуване на корема и рефлукс на киселина.

2. Заболявания на сърцето. Въпреки че бирата е слабоалкохолна напитка, когато се консумира в големи количества, алкохолът постепенно ще се натрупва в организма и повлиява неблагоприятно върху работата на сърцето, което може да причини тахикардия, аритмия и други симптоми.

3. Образуване на камъни в бъбреците и подагра. Бирата съдържа не само калций и оксалова киселина, но и гуанилова киселина, което увеличава количеството на пикочната киселина в организма, което може да доведе до камъни в бъбреците и да причини подагра.

Също така много хора обичат да смесват алкохола с други напитки, например бира със спрайт. Съобщава се обаче, че газираните напитки отделят въглероден диоксид от стомаха и ускоряват усвояването на алкохола, което довежда до по-бързо алкохолно опиянение. Следователно не бива да се прави това.

Превод и редакция: Юлиян Марков