ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Любомир Кючуков, ИИМО: Европа не смята, че българското правителство се справя с корупцията

30 юли 2020 | 20:10

Снимка: МВнР

София. Борбата с корупцията е ключов въпрос за ЕС, но засега европейските столици не смятат, че българското правителство се справя с проблема. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник министър на външните работи. Според него няколко са нещата, които правят впечатление в международното възприятие на политическата криза у нас.

„Първо – дневният ред на протестите съвпада с постоянните притеснения на Европа спрямо България. Става дума за корупцията. Второто е следствие от първото – практически отсъства идеологизираната партийна подкрепа на ЕНП за правителството на ГЕРБ. Усещането е, че Европейската народна партия се чувства не особено уютно в тази ситуация. Протестите намериха своето място в сериозни европейски медии, където обикновено България или отсъства, или се споменава в не особено позитивен план“, обясни той.

Любомир Кючуков отбеляза, че този път от страна на международната общност спрямо протестите у нас и обстоятелствата, които са ги предизвикали, се демонстрира симпатия.

Цоня СЪБЧЕВА