ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Любомир Кючуков, директор на ИИМО: САЩ постепенно се разделят с ролята си на световен хегемон

08 юли 2020 | 10:20

Снимка: МВнР

София. COVID кризата ясно показа видимата промяна в съотношение на силите в световен мащаб. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Той обясни, че същността на многополюсния свят изключва априорно тезата за световна доминация и САЩ постепенно се разделят с тази си роля на световен хегемон.

„Те за дълго ще останат водеща световна сила, но не единствена, наред с такива като Китай, Русия, а и новите амбиции на ЕС да бъде глобален играч. Показателно е дори само в сферата на икономика. Там се наблюдава интересна инверсия - сега основният двигател за либерализация на световната търговия и икономика е Китай, а САЩ са тези, които взимат рестриктивни мерки и се изолират. От тази промяна в световната подредба страда целият международен ред и ние наблюдаваме ясно видима ерозия на международното право и международните институции“, заяви Любомир Кючуков.

Има няколко причини САЩ да е страната, която се справя най-зле с пандемията, коментира Любомир Кючуков. Сред тях самата организация на здравеопазването на САЩ, тъй като тя е поставена изцяло на пазарна основа и дори след реформата в здравеопазването голяма част от гражданите на страната са затруднени в получаването на качествени здравни услуги.

„Друга причина за високия брой на заболелите е политическата ситуация в страната. Президентът дълго време отказваше да признае необходимостта от сериозни ограничителни мерки спрямо болестта и търсеше да прехвърли отговорността върху външни фактори като Китай и СЗО“, каза още Любомир Кючуков.

Евелина БРАНИМИРОВА