ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Любомир Кючуков, директор на ИИМО: България няма официална позиция по Плана за възстановяване на ЕС

08 юли 2020 | 09:46

Снимка: МВнР

София. България няма официална позиция по Плана за възстановяване на ЕС. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Според експерта у нас визията към фондовете на ЕС и европейското финансиране е изкривена.

„Ние усвояваме пари, а ЕС осигурява ресурси за провеждане на политики, разликата е много съществена. Планът за възстановяване на ЕС беше едно много силно предложение, с много нови идеи, част от тях променящи дълбоко досегашните подходи и по нито една от които България, за съжаление, не е заявила официална позиция. Тук не става въпрос само за средствата – 750 милиарда евро, а най-вече за общите подходи и политики. Въпросите са много. Първо - самата теза за общия дълг, който сега трябва да се вземе. Второ – въпросът за собствените приходи на ЕС, който ще иска и парламентарна ратификация от страните. Трето - европейските данъци, които се предлагат върху големите корпорации, дигиталните платформи и въглеродните емисии“, обясни той.

Любомир Кючуков допълни, че това са все въпроси, които очертават съвършено нов подход на ЕС към цялостната политика.

„Неслучайно самият план е наречен Ново поколение ЕС, неслучайно той предизвиква толкова спорове и проблеми със самото му приемане. Затова мълчанието на България е още по-странно“, отбеляза Любомир Кючуков.

Евелина БРАНИМИРОВА