ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Газовата връзка Гърция – България може да бъде изградена предсрочно (ОБЗОР)

30 юни 2020 | 20:53

Снимка: АФП

София. Газовата връзка Гърция – България може да бъде изградена предсрочно. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по енергетика. Комисията ратифицира споразумението между България и Гърция за междусистемна газова връзка между двете страни. Междуправителственото споразумение е подписано в София на 10 октомври 2019 г. „За“ ратификацията гласуваха единодушно 15 членове на ресорната комисия, която е водеща по законопроекта.Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.
В рамките на заседанието министър Теменужка Петкова заяви, че цялото финансиране по проекта за междусистемна газова връзка Гърция - България е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта.

Тя подчерта, че амбицията на правителството е да се опита да реализира предсрочно междусистемната газова връзка Гърция – България.
„Съгласно сключеният договор след проведена обществена поръчка срокът за пускането в експлоатация на проекта е април 2021 г. Нашата амбиция е докрая на тази година да бъде изградена линейната част по отношение на този проект, така че да можем да се опитаме и предсрочно да реализираме проекта“, каза Петкова.

По думите й Интерконекторът Гърция - България е един от изключително важните стратегически проекти за България в областта на енергетиката.Тя отчете, че това е проектът, който ще даде възможност на България за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ и ще осигури възможност не само страната ни, но и целият регион да диверсифицира своите източници на доставка на природен газ.
Според нея проектът е изключително важен и приоритетен не само за нас. "Той е включен 70-те топприоритета на ЕС в областта на енергетиката. Това не е случайно", допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА