ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Дебати за „Натура“ 2000 (ОБЗОР)

30 юни 2020 | 20:36

София. Комисията по околна среда и води проведе обсъждане на Закона за биологичното разнообразие. Дискусията бе инициирана от председателя на Комисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Целта й бе да се намери разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството.
Освен членовете на Комисията по околна среда в обсъжданията участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заинтересовани страни, представители на научната общност и неправителствени организации.
В рамките на дискусията министърът на околната среда Емил Димитров посочи, че новият подход за управление на „Натура“ 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС. Той отчете, че при разработване на законопроекта са проведени редица срещи, кръгла маса, публични обсъждания и други публични събития. Емил Димитров коментира, че на тези обсъждания са обсъдени възможните подходи за управление на мрежата „Натура“ 2000.

В рамките на комисията възникна напрежението между участниците.
То се породи след изказването на доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той изрази подкрепата си в бъдеще във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.
Изказването му бе последвано от остра реакция на един от участниците в дискусията, който се представи като собственик на земя. Той отправи обвинения към преждеговорищия и заговори за имотни терористи.
Председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева се намеси в спора. Тя помоли за спазване на правилата и реда за изказвания. "Вие сте в Народното събрание. Вие сте в институция. Много ви моля, съобразявайте се", каза Василева. Тя дори предупреди, че може да се наложи да прекъсне заседанието. До това обаче не се стигна.
Междувременно представители на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напуснаха обсъждането. Те дадоха изявление пред медиите и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г. Те настояват текстовете, касаещи "Натура" 2000, да бъдат оттеглени.

След срещата Ивелина Василева призова за повече конструктивизъм по темата за биологичното разнообразие. Тя отчете, че темата, свързана с "Натура" е изключително чувствителна. „Тя предизвиква различни менния, становища и различни позиции. Целта на днешната среща беше да бъдат чути всички", каза още Василева.
Според нея са били очертани позиции на всички заинтересовани страни и в същото време доста емоционално е имало коментари и размяна на реплики между различни заинтересовани страни. "В голяма част от изказванията имаше и политически послания, политически тези, но аз продължавам да отстоявам позицията и в качеството си напредседател на Комисията по околната среда и водите, че е необходимо конструктивно и експертно да се подхожда към една изключително важна тема, каквато е темата, касаеща природата и нейната защита като ресурс", каза още Василева. "Ние искаме да бъде чуто мнението на всички, да бъде постигнат консенсус относно предложенията в основното тяло на закона и ако те бъдат подкрепени само тогава, ние ще продължим напред, защото сме убедени за слеедните няколко неща. На първо място, изключително важно е да бъде цялото законодателство, управлението на мрежата "Натура" и всички решения, които се вземат за това да се основават на научния подход, научните анализи и данни на учените, ангажирани в процеса на управление. На второ място стриктното съблюдаване на европейското законодателство и неговото прилагане", посочи още Василева. "Нашето виждане е, че трябва да продължат разговорите, че е необходимо да бъдат чути всички, да бъдат взети всички разумни решения. По отношение между първо и второ четене на закона няма да подкрепим предложенията, които са внесени от колегите г-н Валери Симеонов и група народни представители. Ще продължим да работим върху прецизирането на текстовете на закона с цел да постигнем консенсус“, каза Василева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува ГЕРБ, че предопределят решението си за предложенията му преди дискусията и определи напусналите дебата природозащитници като зелена хунта. Според него те ни връщат в ранния болшевизъм. „Връщаме се във времената около 9 септември. Идва тук един чичко Ленин, който с огромно самочувствие започва да раздава присъди, оценка на министри от последна инстанция, определя кой да има собственост и кой да няма собственост. Това е историческа машина на времето. Връщат ни във времето на ранния болшевизъм. Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждат със собствеността си? Това, което имат право в момента собствениците и организациите и всичките тези хиляди собственици на земи от защитените зони е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди или скакалци“, изтъкна Симеонов. Той поясни, че НФСБ предлага собствениците на земи в „Натура“ 2000 да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели.
Деница КИТАНОВА

Свързани новини